Alkalmazás Teszteltük a Google Hangouts with extrast

Publikálva 2011. december 16 | by j.jetson

Teszteltük a Google Hangouts with extrast

Mivel alapvetően a Google+-hoz tartozó szolgáltatásról van szó a Google Hangouts with extrast is erről a felületről érhetjük el a legegyszerűbben. Ha nem vagy regisztrálva G+-ra, akkor pedig innen. Szerencsére a Google szolgáltatásai inkább hálószerűen integráltak, szemben a szigetszerű megoldásokkal, így könnyű az egyik felületről a másikra ugrani a felső fekete navigációs sávon.

START!

A kezdőoldalon választhatunk, hogy a “sima” Hangouts-ot vagy a bővített extra verziót szeretnénk-e használni – a kettő közötti különbségekről itt olvashattok bővebben. Utóbbihoz a Hangouts felületen a “Próbálja ki a Hangouts extrákkal szolgáltatást az új funkciók megtekintéséhez.” kattintsunk.

A beszélgető felület

Következő lépésként hozzá kell adnunk a meghívandó partnereket, név/e-mail cím alapján, illetve a társalgóhoz komplett Köröket is hozzáadhatunk. A G+ Körök funckiója lehetővé teszi, hogy partnereinket csoportokba rendezzük, így segíti a relevánsabb információ-áramlást munkatársak, üzleti partnerek, vagy barátok között. (A funkció már a Gmail felületén is elérhető.) A meghívót partnereink a G+-on, e-mailben, vagy a Talk/Gmail chat-ablakban kapják meg. Az adott társalgást tetszés szerint el is lehet nevezni. Frizura igazít és csapjunk bele!

Az alkalmazás jobb oldalán láthatjuk a partnereinket, akikkel éppen beszélgetünk, felül az ember+ buttonnel pedig további személyeket is meghívhatunk, sőt akár telefonon keresztül is bekapcsolhatunk valakit. Mellette található a képernyőmegosztás gomb, használatával partnereink láthatják, hogy min dolgozzunk éppen.


Baloldalt a Talkból már jól ismert gépeléses módszerrel is cseveghetünk. Felül a “Dokumentum hozzáadása” gombra kattintva a Google Docs fiókunkból, illetve a saját PC-nkről is adhatunk fájlt a beszélgetéshez. A rajztábla pedig ideális a gyors gondolatok megosztására és a szemléltetéshez, de akár együtt is szerkeszthetjük az ábrákat, a szöveges kommentekhez, pedig ott a Jegyzetek” funckió.

Tapasztalatok

A megfelelő beállításokkal és az alapvető trükkök elsajátításával viszonylag hamar kezelhetővé válik a felület. A Google termékek, így a Hangouts előnye is az – melyet sokan egyben a hátrányának is tartanak – hogy egyszerű kezelőfelülettel rendelkeznek, a kevés, ámbár jól átgondolt funkciók könnyen elérhetőek. A Hangouts célja, hogy egy-egy projekten közösen dolgozzunk miközben “telefonon” beszélünk róla.

Már többször használtuk az Extrast munkánk során, főleg olyankor, amikor éppen nem egy helyen dolgoztunk. Jól bevált prezentációk együttes szerkesztésénél, több személyt igénylő projekteknél megkönnyítette az adminisztrációt, webmeetingnél pedig valós időben követhettük végig annak jegyzetét és szerkeszthettük is saját gondolataink hozzáadásával.

Fejlesztő csapatunk az alkalmazás segítségével közösen dolgozott ugyanazon projekten. Ha elakadtak, csak megosztották a képernyőiket, munka közben tapasztalatokat cseréltek és segítették egymást, úgy, hogy közben mindenki máshol volt éppen. A projekt specifikációt egy megosztott táblázatba feltöltve könnyedén tudták követni, milyen feladaton dolgozik éppen a másik.

A hagyományos csevegőablak funkciót bevallom először nem értettem, viszont ideális olyan helyzetekben, amikor nem akarunk megzavarni valakit a csacsogással, illetve linkek azonnali továbbítását teszi lehetővé.

Ha nem hallunk vagy látunk valakit jól, érdemes bekukkantani a Beállítások menübe, – kis szürke csavar a jobb felső sarokban – hogy minden rendben van-e a mikrofonunkkal és hangszórónkkal. Ezeknél a szolgáltatásoknak érdemes elsősorban fülhallgatóra szerelt mikrofont használni a jobb társalgási hangminőség érdekében.

Összességében én és kollégáim is meg voltunk elégedve a szolgáltatással. A gyenge internet kapcsolat azonban sok esetben zavaró tud lenni, mert a másik fél, vagy recseg, vagy halk stb. Szerencsére a Hangouts adaptívan állítja be a képminőséget, optimalizálva azt az internetkapcsolathoz. Nagy előny, hogy nem kell külön programba belépni, újakat telepíteni, mert a böngészőből elérhető azokon a felületeken keresztül, amit amúgy is használunk. Egy próbát mindenképpen megér a kipróbálása.

Címkék: , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter