Blog chamber-of-secrets-emma-watson-harry-potter-hermione-granger-potion-Favim.com-62822

Publikálva 2013. április 15 | by j.jetson

TCO, avagy az IT Százfűlé főzete

A TCO egyike azoknak a mozaikszavaknak, amikkel az IT szakma előszeretettel dobálózik, mind a munkájuk során, mind a különböző szakmai publikációkban, cikkekben, blogposztokban. Nagyjából vágjuk is, hogy miről van szó, de a TCO-hoz nem elég a nagyjából. Üzleti szempontból nagyon is fontos mutatóról beszélünk, aminek a pontos kiszámításán állhat egy-egy projekt, vagy éppen maga az üzleti vállalkozás sorsa.

A cloud szempontjából a TCO-számítás  alkalmas arra, hogy megbecsüljük hogy jól jár-e vállalatunk on-premise-ről a cloud alapra való áttéréssel (pénzügyi szempontból), illetve a különböző alternatívák összehasonlítására is alkalmas.

Mi is az a TCO?

A TCO – a Total Cost of Ownership rövidítése, amit magyarul többféleképpen is fordítanak “teljeskörű birtoklási költségnek”, “teljes bekerülési költségnek” (Bitport), teljes bekerülési és üzemeltetési költségnek” is.

Az értelmezése azonban ugyanaz. A TCO számításon egy olyan “becslést” értünk, melyben az az adott eszköz, szoftver stb. teljes életciklusának költségét felmérik. A TCO- val mérhető fel egy lehetséges befektetés életképessége. Az üzleti szféra elsősorban arra használja, hogy két vagy több alternatíva (termék, szolgáltatás, hardver, szoftver stb.)  költségbeni hozadékait  illetve azok lehetséges következményeit összehasonlítsa.

A TCO-számítás egyébként a Gartnertől származik és népszerűvé válása 1987-re tehető, azonban maga koncepció a 20. század első negyedében gyökerezik.

A Gartner hivatalos definíciója:

“A TCO az információs technológiák átfogó értékelése […]  Az IT számára a TCO magában foglalja a hardver és a szoftver beszerzésének, kezelésének és támogatásának a költségeit, a kommunikációs, képzési  és végfelhasználói költségeket, a leállások és a termeléskiesés lehetőségeit és kapcsolódó költségeit.”

A TCO számítás  módszertana nem csak  IT-körökben,  hanem pl. a pénzügyi piacokon is elterjedt. A vállalatban sem feltétlenül csak az IT terén jelenhet meg, vagy kizárólag csak az IT-nak kell vele foglalkoznia, mivel nagyobb volumenű beruházások esetén kell hozzá a beszerzés, a pénzügy hozzáértése és hozzáadott munkája is.

A TCO a különböző projekteken és a folyamatokon keresztül közvetlenül kapcsolódik a gazdálkodó szervezet eszköz-, és / vagy a kapcsolódó rendszerek teljes költségéhez, így idővel a vállalat nyereségességéről is megbízható képet nyújt.

A TCO a költség alapját adja egy befektetés teljes gazdasági értékének meghatározásához. Pl. ROI (Return on Investment), IRR (Internal Rate of Return) EVA (Economic Value Added), ROT (Return on Technology) REJ (Rapid Econiomic Justification).

Na, ez volt az elmélet, ahol minden szép és jó, viszont a gyakorlatról ez már kevésbé mondható el. Sőt a gyakorlatban nem is mindig beszélhetünk TCO számításról, valamit összeadnak kivonnak, de sokszor nem a  számok, hanem a  ráérzés, a személyes elhivatottság, az intuíció, vagy egy isteni szikra az, ami elindít egy ilyen beruházást. Aztán vagy bejön, vagy nem.

Sokszor nehezen megbecsülhetőek a projektek a TCO szempontjából, aminek az elvégzéséhez nincs meg a kellő hozzáértés, vagy éppen a türelem.

TCO-számítás a cloud felé menet

Ahogy a cloud technológiák kezdenek egyre népszerűbbé válni, egyre többen cserélnék le a régi on-premise rendszerüket SaaS megoldásokra. Bár sok tényező befolyásolja azt, hogy melyik lehet a megfelelő megoldás, a TCO számítás az egyik kulcs tényező ennek a becslésére. Azonban ennek kiszámítása időigényes és egy rendkívül komplex folyamat.

Nagyjából mindenki vágja, hogy amikor valami on-premise beruházásra gondolunk, akkor az egy nagyobb volemunű dolog főleg az árában, míg a SaaS jóval kevesebbe kerül a kis éves licenc díjaival. Kiindulópontnak okés, azonban itt jön be a TCO lényege, hogy segítségével nem a jelenre kalkulálunk, hanem egy 5-10 éves periódusra, ahol ezt az adott technológiát alkalmazni szeretnénk és így már nem feltétlenül egyértelmű, hogy melyik a jövedelmezőbb. Ezt vállalata, szolgáltatója stb.-je válogatja, így a pontos kalkulációk kulcsfontosságúak. A felhő alapú licencdíjakon felül is vannak különböző “többlet” költségek, amikkel operálni kell (pl. testreszabás, migráció, integráció), ez mind szerepel a TCO-ban. Persze hangsúlyozom, hogy aztán a SaaS-ból is annyi van mint égen a csillag, és míg az egyiknél jobb eredmények születnek az on-premise-hez képest, addig előfordulhat, hogy a másiknál talán rosszabbak.

És akkor itt vannak még a tréningek, a terméktámogatás stb. A legfontosabb az, hogy mindig almát az almával hasonlítsunk össze, mert ha rosszul modellezzük az alternatívákat, akkor az akár egy rossz döntéshez is vezethet.

Éppen ezért, látva ezt a “piaci rést” a Software Advice létrehozott egy online kalkulátort, ahol egy 10 éves perióduson követheted végig az on-premise jelenlegi megoldásodat és egy cloud alternatíva TCO-jának alakulását. Ha döntés előtt állsz, és kaptál már részletes  ajánlatot, szerintem mindenképpen érdemes ezt a módszert is kipróbálni, és akkor esetleg össze lehet hasonlítani az általad kalkulált számításokkal, hogy még megbízhatóbb döntést hozhass.

A kalkulátorhoz alapvetően hozzá vannak rendelve ún. példaszámok, de bármelyik adaton módosíthatsz. Itt éred el. Sok sikert!

Forrás, Forrás

Címkék: , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter