Infógrafika no image

Publikálva 2012. április 4 | by j.jetson

Rakjunk rendet! – SaaS, PaaS, IaaS

A posztjainkban sokszor dobálózunk olyan kifejezésekkel, hogy SaaS, Paas, SLA vagy éppen a BYOD. Ezek egy IT-s számára olyanok, mint retroőrülteknek a YMCA, de azok számára, akik periférikusan érdeklődnek az IT és a felhő alapú megoldások iránt inkább valamely ritka idegen nyelvhez hasonlítanak. Ez utóbbiaknak szeretnénk kedvezni mostani posztunkkal, végre rendet teszünk a sok-sok kifejezés forgatagában. Első körben nézzük meg az …aaS végűeket. (A teljes cikkhez kattints a fejlécre vagy lent a tovább gombra!)

Software as a Service, vagyis szoftver, mint szolgáltatás (SaaS)

A felhőalapú szolgáltatások legegyszerűbb fajtája. SaaS alatt olyan független szolgáltató által fejlesztett és hosztolt szoftvereket értünk, melyeket a végfelhasználó az Interneten keresztül ér el és előre meghatározott licencdíj fejében vehet igénybe. Szemben a hagyományos szoftverekkel, a SaaS megoldásokat a végfelhasználó nem telepíti fel a saját számítógépeire vagy szervereire, azok a szolgáltató tulajdonában maradnak és a saját adatközpontjában, a saját gépein futnak. A szolgáltatás feltételeit az SLA-ben fektetik le.

Közismerten ilyen szolgáltatások a különböző levelezőrendszerek, az online fájlmegosztó és tárhely szolgáltatók (pl. box.net) és a komplex irodai szoftvermegoldások, mint pl. a Google Apps. Ma már azonban a különböző SaaS könyvelő szoftverek vagy CRM rendszerek sem számítanak ritkaságnak.

forrás

Platform as a service, vagyis platformszolgáltatás (PaaS)

A PaaS megoldások olyan fejlesztési platformok melyeknél a fejlesztési eszközök a felhőben hosztoltak és webböngészőn keresztül elérhetőek, mint a SaaS megoldások. A PaaS segítségével a fejlesztők akár anélkül is tudnak webes alkalmazásokat fejleszteni, hogy bármilyen eszközt is telepítettek volna a gépükre majd telepíthetik ezeket az alkalmazásokat a PaaS kiszolgálókra minden speciális rendszer adminisztrációs háttértudás nélkül. Tehát platformszolgáltatás igénybevételével a felhasználó egy alkalmazási környezetet vásárol, pl. .NET, Java, stb. Az egyik legelterjedtebb PaaS szolgáltató a Google App Engine.

forrás

Infrastructure as a service, vagyis infrastruktúra, mint szolgáltatás (IaaS)

Az IaaS a a felhőalapú szolgáltatásmodellek “alapszintje”. A szolgáltató szempontjából ez azt jelenti, hogy valaki a virtualizált környezetében a virtuális gépeket mások számára – díj fejében – átadja. Előfordul, hogy házon belül is alkalmazzák ezt a metódust a jobb erőforrás-kihasználtság és a költséghatékonyság érdekében.

http://www.bitport.hu/biztonsag/cloud-biztonsag-szakertoi-cikk-holtzl-peter

Végfelhasználói szinten az IaaS-t akkor érdemes igénybe venni, amikor semmilyen berendezést/szervert nem szeretnénk fenntartani, de a szoftver környezetünk felett meg akarjuk őrizni a kontrollt. A feladat ellátására egy virtuális gépet bérelhetünk valamely IaaS szolgáltatótól. Ezekre olyan szoftvereket rakhatunk, amilyet csak akarunk, a háttérben pedig a szolgáltató tárhelyet vagy más erőforrásokat biztosít a vállalat számára az aktuális szükségleteihez igazodva. Ez akkor nagyon hasznos, ha pl. a nagy kapacitásra, csak az év egy adott részében van szükségünk (pl. nagy online webáruházaknál a karácsonyi dömping). Ha saját szerverinfrastruktúrával oldja meg ezt a vállalat, akkor az év jelentős részében az extra kapacitás fenntartása miatt kihasználatlan erőforrásai és emiatt többletköltségei jelentkezhetnek, míg egy virtuális szolgáltatónál, mindig csak azért fizet, amennyire éppen szüksége van. A legnagyobb IaaS szolgáltatók egyike az Amazon (pl. AWS-Amazon Web Services).

forrás

Összefoglalva dióhéjban

A SaaS az, amikor a böngésződben megnyitsz egy alkalmazást pl. Gmail vagy Plants vs. Zombies. A PaaS egy olyan környezet, amire Te magad tudsz egy alkalmazást fejleszteni, pl. a facebookra készítesz egy alkalmazást. Az IaaS pedig olyan, mint ha vennél egy szervert, amit távolról érhetsz el.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter