Alkalmazás Oktassunk a felhőben - 1. rész

Publikálva 2012. július 12 | by j.jetson

Oktassunk a felhőben – 1. rész

Tanárgyerekként folyamatos rálátást kaptam arra, hogy az évek múlásával hogyan válik egyre nehezebbé a pedagógusok számára a gyerekek figyelmének lekötése azokra a bizonyos 45 percekre. Bár nem vagyok agyturkász, de szerintem alapvetően nem az a probléma, hogy rossz a gyerek, meg hiperaktív stb., hanem sokkal inkább az, hogy a tanórán legsűrűbben alkalmazott színes tankönyv ezeknek a srácoknak már uncsi, míg nagyanyáink még a boltok polcai előtt csorgatták érte a nyálukat. Ezek a kölykök a különböző konzolos játékokon nőttek fel, kétéves koruk óta a számítógépet püfölik, így a figyelmük elnyeréséhez is egy picivel több kakaó kell, mint egy “izgis” tankönyv.

Mi lehet a megoldás? – Itt elsősorban nem arra gondolok, hogy a gyerekeknek több számítástechnika órát kellene tartani, én inkább a hagyományos tanórák (magyar, matek, történelem stb.) felturbózásában, INTERKATÍVABBÁ tételében látok a megoldási lehetőséget, melyre többek közt felhőalapú applikációk százait fejlesztik.

(Megjegyzés: Számos tankönyvkiadónak van már interaktív szoftvercsomagja, amelyen megtalálhatóak a tankönyvei és munkafüzetei is + egyéb kiegészítők!)

JÓ, JÓ most joggal reklamálhatna a pedagógus, hogy mégis, hogyan fog wifit varázsolni az iskolába, honnan vesz majd ahhoz laptopot/számítógépet és projektort/(jobb esetben interaktív táblát), mert ez a három dolog tuti szükséges ahhoz, hogy felHŐSködjünk a gyerekek előtt. Valóban, infrastrukturálisan kissé hátrányos helyzetben vannak a magyarországi oktatási intézmények ezen a téren (ellenpélda: hallottam már olyan suliról, ahol minden tanító néninek saját laptopja volt, amiket pályázat útján nyert az iskola!), de ettől most picit vonatkoztassunk el!

Cloud for Education

A vállalatok által alkalmazott irodai alkalmazáscsomagok (levelezés, naptár, dokumentum kezelés stb.) egy iskolában is jó szolgáltatot tehetnek – nem csak a munkatársak között, hanem a tanár-diák, diák-diák együttműködésben – így külföldön egyre több iskola vált felhő alapra. Mondjuk Magyarországon sincs olyan egyetemista, aki ne a Google Docs (most már Drive), a Gmail vagy éppen a Dropbox segítségével élne túl egy-egy félévet, ennek ellenére hivatalosan kevés intézmény kacsintgat a felhő felé, bár TÖBB, INGYENES konstrukcióból is válogathatnak már. (pl. Google és Microsoft)

A Google Chrome Webstore és a Google Marketplace kínálata

A Google Chrome Webstore számos Google Appsszel is integrálható applikációt kínál. Az alkalmazások nagy része ingyenesen is elérhető, a komolyabbakért valamennyit fizetni is szükséges. Lássunk néhányat!

Tábla: Kevesen szeretik a krétát, mert minden fehér lesz tőle, meg krétaporos, sőt van aki a kifejezetten tüsszög tőle. Nekik érdemes kipróbálniuk ezt az alkalmazást. Csak egy kattintás és lehet is írni!

blackboard.PNG

Blackboard

 

Matematika – Matchboard: jópofa a négy alapműveletre készített alkalmazás, mely kiváltja a táblára való folyamatos írogatást és gyorsan le lehet velük zavarni egy órai felelést :D. Beállíthatóak a műveletek, a számkör, a válaszok típusa stb. Az ingyenes verzióban csak összeadni lehet, a többi művelet csak a teljes verzióban működik. Alsó tagozaton ideális. (Offline módban is fut.)

matchboírd.PNG

Matchboard

 

Biológia – Biodigital Human: Hát nem bántam volna, ha egy ilyen program segítségével tanuljuk meg az emberi test felépítését és nem a diavetítővel meg az elavult filmekkel traktálnak minket. Ez az applikáció egy 3D-s emberi testet jelenít meg, amit kedvünkre öltöztethetünk fel a különböző szervekkel, számtalan szögből vizsgálgatva azokat, mellette pedig olvashatjuk a sok-sok információt róluk. Akár otthon egyéni tanulásnál is nagy segítség lehet.

humanbody.PNG

Biodigital Human

 

Csillagászat: Ki ne akart volna Farkas Bertalan nyomdokaiba lépni gyerekkorában? A földrajz/környezetismeret tantárgy egyik legizgalmasabb része ezért az, amikor a naprendszerről és a csillagokról tanulunk.

A 3D Solar System web egy online 3D-s naprendszert takar, ahol figyelemmel kísérhetjük a bolygók mozgását, közelebbről vizsgálhatjuk azokat és értékes infókat nyerhetünk róluk. Egy projektorral kivetítve izgalmasabb látványt nyújt a nebulók számára mint egy makett.

3DSOLAR.PNG

3D Solar System

 

A Planetáriummal a csillagképeket is szemügyre vehetjük. Az alklamazás beazonosítja hol tartózkodunk éppen, így pontosan a felettünk levő eget tanulmányozhatjuk a számítógépünkön keresztül. Jobban megnézve a csillagképeket én 1-2-nek kicsit más nevet adtam volna. :) Hasonló applikáció elérhető mobil platformra is, ismerőseim szerint egy remekül bevált csajozós alkalmazásról beszélhetünk.

PLANETARIUM.png

Planetarium

 

Angol órára – magnóhallgatás és szövegértés feladatnak ideális a Meegenius mesetára, ahol ismert meséket hallgathatnak és olvashatnak a gyerekek angol nyelven.

meegenious.PNG

Meegenius

Talán a legnagyobb hátránya ezeknek a programoknak, hogy nagyjából mind angol nyelven vannak. Hajrá magyarországi fejlesztők, itt egy piaci rés!

A következő részben kifejezetten tanároknak szóló applikációkat mutatunk be, amivel a hagyományos naplóba történő írogatást tudják lecserélni valami sokkal izgalmasabbra, illetve a kisiskolásoknak hozunk néhány otthoni gyakorlásra alkalmas alkalmazást!

Címkék: , , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter