Blog developer

Publikálva 2013. augusztus 24 | by j.jetson

Növekszik az igény a cloudos munkaerőre

Már korábbi bejegyzéseinkben is írtunk arról, hogy a cloud computing szolgáltatások terjedésének munkahelyteremtő hatása is van, ami már önmagában rácáfol arra a sztereotípiára, hogy a cloud az bizony rossz dolog, mert az addig rendszer-üzemeltető IT-st majd jól ki fogják rúgni.

Az IDC kutatásai alapján 2015-re kb. 13,8 millió olyan állás lesz világszerte, amit a cloud hívott életre. Napjainkban a vállalatok intenzíven keresik a cloud rendszerek és alkalmazások felépítéséhez és karbantartásához értő munkaerőt, akár ügyfél oldalról, akár szolgáltatói oldalról beszélünk, ezért az IT szakemberek számára is egyre fontosabb lesz az, hogy ehhez a területhez is értsenek.

Persze a cloud felfelé ívelése még nem jelenti azt, hogy a hagyományos data centernek vagy az azt üzemeltető személyzetnek befellegzett. Nyugi, mindenki marad a helyén csak a feladatok módosulnak egy kicsit. Ennek ellenére, tény, hogy jelenleg azoknak az IT-soknak áll leginkább a zászló, akik vágják a cloud témát.

A Washington Post egyik cikkében arról írt, hogy az USA-ban a Munkaügyi Statisztikai Hivatal havi riportja szerint (Bureau of Labor Statistics’s) az adatfeldolgozási,  hosting és az ezekhez kapcsolódó különböző szolgáltatások 3600 új munkahelyet hoztak létre csak idén júliusban. Az sem elhanyagolható, hogy míg alapvetően az USA munkaerőpiacán az összes szektort nézve kb. 1-3%-ra teszik éves szinten a foglalkoztatás növekedését 10 éves távlaton, addig az IT szektortól 2010 és 2020 között 3-9%-os növekedést várnak. Így összesen 2020-ig 671.300 új állást prognosztizálnak.

Még érdekesebb az International Data Corporation kutatásának eredménye, mely arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2012-es év végére 1,7 millió cloud computinggal kapcsolatos állás maradt betöltetlen csak az amerikai cloud piacon. Hogy ez miért van? A szakértelem hiánya miatt, ami azért elég durva, ha azt nézzük, hogy az egyik legfejlettebb cloud piacról beszélünk. A V3 nevű kutatócég az Egyesült Királyságban készített egy felmérést és az ebben résztvevő vállalkozások fele arra panaszkodott, hogy a különböző felhős projektjeiket hátráltatta a releváns képesítés hiánya.

Tehát nem csak azzal van probléma jelenleg a cloud piacon, hogy szkeptikusok megkérdőjelezik az egész technológiai/üzleti modell létjogosultságát, meg a PRISM, meg a Patriot Act, hanem azzal is, hogy jelenleg kevés van azokból a szakemberekből, akik ténylegesen értenek a technológiához. Ez főleg a vállalati oldalra igaz. Az IT-ra azonban fokozottan jellemző az életen át tartó tanulási modell, mivel a technológia napról napra változik, és ezzel nem egyszerű lépést tartani. Személyes véleményem szerint azonban ez a dinamizmus, folyamatos megújulás teszi az IT-szektort ennyire izgalmas, misztikummal belengett területté, ahová egy egyszerű end user sosem nyer bepillantást.

Szóval tanuljatok a cloudról, járjatok oktatásra, guglizzatok stb. és szó szerint a felhő felett járhattok.

Forrás: CloudTweaks, Washington Post

Címkék: , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter