Blog Mi lesz veled FELHŐ?

Publikálva 2012. február 29 | by j.jetson

Mi lesz veled FELHŐ?

Sokat írunk arról, hogy a felhő milyen területen hozhat változást a cégek életébe és működésébe, most viszont abba szeretnénk betekintést nyújtani, hogy maga a felhő hová fejlődik egyfelől technikai szintén, másrészről pedig a fogyasztói igények magasabb szintű kielégítése érdekében. Nézzük meg mi várható 2012-re!

Általánosságban

Napjaink vállalkozója három dolgot akar: biztonságot, átláthatóságot saját adatainak kezelésében és egyszerű hozzáférést. Ennek eredményeképpen egyre több vállalkozás vált felhőalapú szolgáltatásokra, hogy az adatintegráció és -menedzsment terén erősítsék cégüket és létrehozzanak egy biztonságos és megbízható adat és információtárolási struktúrát. (Jelenleg még sokan kételkednek a felhő mára már szinte megkérdőjelezhetetlen biztonságosságával kapcsolatban.) Összességében a cloud computing trendek is ezen az igények kielégítése felé fognak elmozdulni.

Várható trendek a jövőre

  1. A multicloud mint normatíva: Azoknak a cégek, akik viszonylag gyorsan adaptálták a felhőalapú szolgáltatásokat, hamarosan azzal kell számolniuk, hogy több különböző szolgáltatást használnak, több különböző szolgáltatótól. 2012 végére a felhőalapú szolgáltatásokat használó vállalkozások átlagosan 10 különböző alkalmazást fognak használni, így megnövekszik az igény az összehangolt és komplex szolgáltatáscsomagok iránt. Olyan segédrendszerek megjelenésére lehet számítani, melyek lehetővé teszik a heterogén felhőrendszerek menedzselését és integrálását.
  2. A kollaboráció lesz a kulcs: A cloud computingot még mindig az erőforrás megosztás eszméje hajtja előre: költséget csökkent és magában hordozza a szabványosítás előnyeit. A hagyományos cloud szolgáltatók nem teszik lehetővé a különböző felhőplatformokon dolgozó felhasználók együttműködését. 2012-ben több kollaborációt elősegítő eszköz fog megjelenni, ahol az üzleti partnerek együttműködhetnek, akár különböző platformokról is. A felhőben való kollaboráció lesz az egyik fő hajtóerő a felhőalapú szolgáltatások felé vezető úton.
  3. Megbízható adatbiztonsági szolgáltatások a felhőben: A cloud computing forradalmasította a személyi és üzleti tranzakciók végrehajtásának módját, ez azonban számos kockázati tényező megjelenését eredményezte. Ennek okán a különböző szolgáltatók új adatbiztonsági szabályozásokat hoznak létre, hogy az ügyfeleik még nagyobb biztonságban érezzék adataikat és online tranzakcióikat.
  4. Új üzleti folyamat-modell: A cloud computing megváltoztatta az üzletmenetet és azt ahogyan ma dolgozunk. A trend hatására adataink irányítása és kezelése a házon belüli IT részlegről áttevődik a cloud szolgáltatókra, így sokkal inkább fókuszálhatunk fő vállalati tevékenységünkre, üzleti folyamataink javítására és az innovációra.
  5. Óriás adattárak a felhőben: A vállalatok felhőbe költözésével a cloud alapú adattárak iránti kereslet is növekszik. A jövőben a mennyiségi elvárásokon felül, megkülönböztető tényező lesz majd a gyorsaság a megbízhatóság és a biztonság is.
  6. SaaS megoldások új hulláma: A Software-as-a-Service (SaaS) megoldások alatt  ma elsősorban ügyfélkapcsolat-menedzsment (CRM), közbeszerzési, HCM (Emberi Erőforrás Menedzsment) és kollaborációra épülő alkalmazásokat értünk. A többi szoftver szegmensben a SaaS megoldások adaptációja még mindig alacsony. 2012-ben azonban az érdeklődés középpontjába már olyan területek SaaS megoldásai fognak kerülni, mint a termék-életciklus menedzsment (PLM), üzleti intelligencia (BI) és ellátási lánc menedzsment (SCM), melyeket a vállalatok 25%-a már használni fog 2012-ben is.

Ha felcsigáztuk az érdeklődésedet azzal kapcsolatban, hogy mik várhatók a felhő alapú informatika terén 2012-ben, akkor látogass el az alábbi weboldalakra és mazsolázz kedvedre a további trendek közül.

Via Cloud Times és Forrester Blog

Címkék: , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter