Alkalmazás Mennyire effektívek a felhőalapú vírusirtók?

Publikálva 2012. november 16 | by j.jetson

Mennyire effektívek a felhőalapú vírusirtók?

A Wikipedia szerint a vírusokról szóló első tudományos írás 1984-ben látta meg a napvilágot Fred Chen tollából, aki 1988-ben kezdett el antivírus szoftver stratégiákon dolgozni, annak ellenére, hogy a fickó már 1987-ben rájött arra, hogy nincs olyan algoritmus, ami mindet megtalálja és kiiktatja. Az első áldozatul esett vírust 1987-ben pusztította el Bernd Fix, és az első heurisztikus vírusirtók is ez időtájt jelentek meg.

25 évvel később ott tartunk, hogy a cloud computing az IT-történelem egyik legformálhatóbb “eszköze” – vagy a találmány jobb szó? – mivel segítségével a saját számítási és tárolási kapacitásunkat meghaladva végezhetünk el feladatokat. A piacot már-már elárasztó webes applikációk száma, egyenes arányban növekszik az emberek technológia elfogadásával. Van itt minden mi szem-szájnak ingere pl. játékok, képszerkesztők, dokumentumszerkesztés, bankolás, stb. Miért pont a biztonsági szolgáltatások maradtak volna on-premise?

A felhőalapú antivírus szoftverek iránti kereslet folyamatosan növekedett az elmúlt 1-2 évben, ahogy egyre több felhő-függő számítástechnikai eszköz érkezett a piacra pl. tablet, smartphone stb. és kezdte megadni magát a rosszindulatú kódoknak.

Hogyan működnek a felhőalapú vírusirtók?

Meséltem a barátaimnak, hogy a héten a cloud alapú vírusirtókról fogok írni nektek, és ők visszakérdezték: “Hogy akkor ez most a felhőben lévő adataidról írtja a vírust, vagy mi?!”. Szóval a minifókuszcsoportom megnyugtatására és a félreértések elkerülése végett tisztáznám, hogy amikor felhőalapú vírusirtókról beszélünk, akkor azok ugyanúgy a számítógépünk merevlemezén megbúvó vérszívókat irtják, mint a hagyományos vírusirtók.

Ráadásul a böngészőből elérhető kép/dokumentumszerkesztőkkel ellentétben egy felhőalapú vírusirtó nem tud csak úgy a felhőből működni. Ennek az az oka, hogy a PC-d nem adja ám olyan könnyen az antivírus futtatásához szükséges adminisztrációs hozzáférést, mert ez a PC-det tenné ki az illetéktelen behatolás kockázatának.

Ehelyett le kell tölteni egy kis méretű applikációt, és az fog majd antivírusként működni, az ehhez szükséges adatok pedig a felhőben hawaiioznak. Vannak olyan felhőalapú antivírusok is, amik a böngésző kiterjesztéseit használják pl. Active X vagy Java, hogy megkapják a megfelelő hozzáférést a számítógéphez.

Mint minden technológiának ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai:

ELŐNYÖK

1. Nem igényel telepítést: Ez a legszembetűnőbb különbség, melynek  több előnye is van: Nem foglal helyet a merevlemezen, mivel amit felraksz, az a töredéke annak, amire egy hagyományos vírusirtónak szüksége van. A felrakással egy időben már használhatod is és nem kell a telepítéssel babrálnod, így annak is kicsi az esélye, hogy valami probléma adódjon közben. (nem fog működni vagy sérülnek a fájlok stb.)

2. Nem kell updatelni! – Az antivírus szoftverek legnagyobb gyengesége, hogy folyamatosan frissíteni kell, mivel egy nem frissített szoftver olyan mintha tárt karokkal várnád az újabb és újabb támadásokat. Intelligensebb számítógépek már figyelmeztetnek a frissítésre, sőt már beavatkozás nélkül is frissítenek, de probléma ettől függetlenül bármikor adódhat. A felhőalapú antivírusnál nincs szükség az adatok frissÍtésére, mivel azok a felhőben hosztoltak, és automatikusan a szolgáltató által vannak javÍtva/frissítve. Amikor a frissítés elérhető, te már azonnal azt kapod.

3. Kettős védelmi réteg/dupla biztonsági szint – A különböző antivírusoknak változó a hatékonysága és előfordulhat, hogy nem képes kiiktatni egyes vírusokat. A hagyományos vírusirtókkal az a probléma, hogy csak egyfajtát telepíthetsz. Ha több van fent, a különböző szoftverek összeboxolhatnak, egymást irthatják stb. és nagyobb kárt okozol, mint amúgy, az eredmény pedig egy halott PC lesz. Felhőalapú antivírusnál nincs ilyen probléma. Futtathatsz egyfélét, majd utána egy másikat anélkül, hogy aggódnod kellene a szoftverkonfliktusok miatt vagy a PC belassulásán.

No persze itt sem minden rózsaszín kedves olvasó. Vannak ám hátrányai is a felhőalapú vírusirtóknak.

1. Nem fut a háttérben.: A felhőalapú vírusirtók csak akkor futnak, amikor szükséges, nem TSR (Végezz és maradj rezidens!) programok, ezért nem hatékonyak azokkal a vírusokkal szemben, amelyek az indításkor futnak.

2. Korlátozott scan – A Windows  biztonsági protokolloknak köszönhetően néhány felhőalapú vírusirtó nem tudja az egész számítógépet átvizsgálni, és csak azokat a core Windows fájlokat tudja szkennelni, amiket a memória éppen betölt. Tehát ott a kockázat, hogy 1-2 vírus a nem megnyitott vagy archivált fájlokban fog lapítani és nem veszi őket észre a program.

3. Internet kapcsolat nélkül nem megy – és ha ez nincs a felhőalapú antivírus annyit ér, mint halottnak a csók, és a vírusok szabadon trollkodhatnak a gépeden, amikor offline vagy. Azoknak, akik 24/7 online vannak – vagyunk így páran, ha jól sejtem – ez nem probléma. De vannak olyanok akik sajnos nem, különösképpen azok, akik hordozható eszközöket használnak és vezeték nélküli hozzáférés nélkül kell elmenniük valahová.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy egyik sem biztosít teljes megoldást, így a legjobban akkor jársz, ha mindkettőből használsz egyet.

Milyen felhőalapú vírusirtók vannak?

Forrás

Címkék: , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter