Alkalmazás Konferenciázzunk Gmailből és a Google Naptárból!

Publikálva 2012. augusztus 30 | by j.jetson

Konferenciázzunk Gmailből és a Google Naptárból!

Amikor megalakult a blog az egyik első bejegyzések között írtunk a Google+ Hangout with extras szolgáltatásának tesztjéről. Az új feature nagy előnyének tartottuk a 10 fős konferenciák létrehozásának lehetőségét, a Hangoutban történő jegyzetelést és a közös dokumentumszerkesztést. Mindemellett ugye jó régóta működött magában a Gmailben is a szöveges, hang és videó chat, utóbbi kettő egy helyes kis plug-in telepítésével, ezeket pedig a Labs használatával (Beállítások → Labs) csinosíthattuk. Na, mármost, ez az egész durván egy hónapja összeházasodott, sőt ki is egészült néhány érdekes funkcióval. E heti posztunkban végigkalauzolunk titeket az újra gondolt Hangoutban, jó sok kép lesz és remélhetőleg kevés szöveg. :)

Újítottunk! – Szem előtt tartva az ínhüvelygyulladás-veszélyt, hogy ne kelljen annyit görgetnetek, most a Piacasat használva egy diavetítés formájában tudjátok majd megnézni a poszthoz kapcsolódó képáradatot. Reméljük tetszeni fog Nektek! :)

Kezdjük az alapoknál!

Hőseink két majom lesznek (Negró és Banánhóhér), akik megpróbálnak egymással a Gmailen keresztül chatelni a Hangout segítségével. Komoly az ügy, az idei banántermés a téma. Ami változott a felületen a korábbiakhoz képest, hogy a Csevegés részen az ikonkép mellett megjelent egy telefonkagyló és egy kamera. Előbbi az internetes telefont (bármilyen telefonszámot tárcsázhatunk), míg a második a Hangoutot jelöli. Kattintsunk a kamerára, melyet követően a galériában látható bejelentkezési felület fogad minket. Itt elnevezhetjük a beszélgetést, pl. Banángondoknak, és meghívhatunk bárkit, hogy csatlakozzon, akár egész Köröket, persze maximum 10 fő erejéig. További beállításként akár streamen is kivághatjuk az egészet Google+-ra (Hangout on Air), pl. ha Negró vagy Banánhóhér meg szeretné mutatni, hogyan kell Banánhajót készíteni, és a beállításokban 18-as karikázhatjuk a beszélgetést illetve alapértelmezett beszélgetési nyelvet is választhatunk. Ehhez hasonlót alkalmazott a Youtube-on a Sziget fesztivál is az idén, no meg tavaly kedvenc Kate-ünk és Vilmosunk is, hogy az egész világ láthassa, amint egybekelnek. A Hangout on air igazából pont ez, csak “kicsiben” ugyanis a streamed nem a Youtube-on, hanem a Google+ felületén fut, erről hírt adhatsz barátaidnak, köreidnek, hogy mindenki lássa, hogyan készül egy Banánhajó.

Nézzünk körül!

A Hangoutban sok izgalmas dolgot lehet csinálni. Ez tudott.:

 • szöveges chat, pl. linkek küldözgetéséhez
 • meghívás: lehetőség további emberek hozzáadására
 • képernyőmegosztás, hogy a másik lássa, amit Te látsz
 • Youtube videó megosztása és hallgatása a hangulat feldobásához és egy szélessávú partihoz
 • Google Effects, vagyis poénból különböző hajbizgentyűkkel turbózhatjuk fel beszélgetőtársunkat
 • WarLight: játék
 • +Alkalmazások hozzáadása: ide akár Te is fejleszthetsz alkalmazást, a hírolvasótól kezdve a Google Drive-on át a Banánvadász logisztikai menedzserig, amin épp Negróék is dolgoznak.
 • Ja és beszélgethetünk is, ha már itt vagyunk!

A képernyőnk megosztása hasznos tud lenni, ha pl. valami olyan fájlt, alkalmazást szeretnénk megmutatni a másiknak, amit máshogyan sajnos nem tudunk, pl. amikor meg szeretnéd tanítani, hogyan kell a hírlevélküldőt kezelni, vagy egy esetleges távoli szupport nyújtáshoz is megfelelő eszköz lehet. Youtube videót meg nyilván akkor osztasz meg, ha zenei élményeidet másnak is meg szeretnéd mutatni. Érdekesség, hogy egy gomb segítségével (nagy zöld középen) tudod állítani, mikor beszéljetek, és mikor ne a szám közben a Youtube pedig ehhez állítja a hangerőt.

Szabjuk testre!

A legizgalmasabb feature szerintem és Negróék szerint is az alkalmazások hozzáadása. Ha Te mondjuk a munkád során Google Appset használsz, itt könnyedén hozzá tudod adni a Google Drive-ot és együtt tudjátok a dokumentumot szerkeszteni miközben beszélgettek, megbeszélitek az azzal kapcsolatos dolgokat. Ennél is izgalmasabb, hogy akár a saját fejlesztésed is “piacra bocsáthatod” itt szinte bármilyen témában. Fejleszthetsz ráérő idődben játékoz, valamilyen üzleti jellegű applikációt, hírolvasót stb. Ezt hozzá kell rendelned a céges Google Appses fiókodhoz és máris tudjátok használni a saját köreiteken belül.

További információk:

Jelenleg az alábbiak közül választhatsz. Rendkívül hasznos lehet üzleti utakra az A story before bed app, amivel interaktívan olvashatsz fel mesét kis baboonjaidnak bármilyen távol is legyetek egymástól. Brainstormingokra, vagy szimplán teendőitek létrehozására használhatjátok a Symphonical-t, ami egy virtuális felület tele színes cetlikkel, de pl. bizonyára sokak által ismert Slideshare is készített Hangoutra optimalizált prezentációs alkalmazást. A kör pedig egyre bővül!

Hangout a Google Naptárból

A legújabb funkció a tegnapi napon látott napvilágot, szóval ultra friss. Mostantól arra is lehetőségetek nyílik, hogy egy-egy naptárbejegyzéshez rendeljünk hozzá egy Hangoutot, és abba gond nélkül lépjünk bele magából a meghívóból, vagy a Naptár bejegyzés felületéről. (Képek a galériában!)

Reméljük a képek, a videó és a szöveg segített nektek eligazodni a Hangoutban és Ti is ki fogjátok próbálni a Gmail és a Google+ eme funkcióját. Negró és Banánhóhér nevében is beszélve, én személy szerint azt szeretem benne, hogy nem kell külön applikációt telepíteni a számítógépre a működéshez (leszámítva az egyszeri plug-in-t) és nem kell minden egyes alkalommal külön azonosítanom magam, jelszót beírni stb. Meglehet, hogy a kollégák és ismerősök idegenkedve fogadják majd az ötletet, mert ők legszívesebben az addig jól bevált VOIP telefonnál maradnak, de mindenképpen érdemes legalább egyszer kipróbálni. Legyünk nyitottak az új dolgokra!

Címkék: , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
 • Hírlevél


 • Beta Testereket keresünk!

 • Twitter