Blog p9

Publikálva 2013. július 19 | by j.jetson

Kollaboráció és üzleti értékteremtés a felhőben

A kollaboráció forradalma  több mint egy évtizede zajlik, amióta az internetet napi szinten használjuk a munkánk során. Kezdődött ez az szörföléssel, a jó öreg e-maillel, wikikkel stb. Újabb lendületet a “cloud” terjedésével, és az olyan felhő alapú eszközök megjelenésével vett, melyek lehetővé teszik az egy időben történő együttműködést és szerkesztést és így a az időtől és helytől való teljes függetlenséget is. Egyre több vállalat kezdi érezni azt, hogy a cloud tényleg valami jó cucc, nem pedig ismét valami gagyi dolgot próbálnak legyömöszölni a torkukon erőszakkal. Ennek ellenére a használatból fakadó eredmények, bár mindenki érzi a bőrén a változást, az üzleti értékre nézve számokkal kevésbé és csak nagyon nehezen mérhetőek, ráadásul általában mindig a vállalaton belül maradnak.

Éppen ezért a Forbes Insights a Cisco-val karöltve készített egy több mint 500 fős mintából álló kutatást 2012 októberében, ahol különböző vállalatok vezető beosztásban lévő alkalmazottjait kérdeztek meg kérdőíves formában és mélyinterjúk során a kollaboráció és az üzleti értékteremtés kapcsolatáról.

Mielőtt még azt hinnénk, hogy ez megint csak egy amerikai piaci viszonyokat tükröző kutatás bemutatása lesz, azokat el kell szomorítsam. A kérdőív ugyanis globális kiterjesztésű volt,  az egyes kontinensek, régiók megoszlása az alábbiak alapján történt:

blog_dia_1

A kutatás azon alapult, hogy az egyes vállalatvezetőket próbálták besorolni az innováció elfogadás szakirodalmából már ismeretes kategóriákhoz hasonlóan az alapján, hogy a jelenleg elérhető és rendelkezésre álló kollaborációs lehetőségek közül, mennyit használnak ki.

 • vezetők/innovátorok (leaders)

 • korai elfogadók (fast follower)

 • korai többség (early majority)

 • késő többség (late majority)

 • lemaradók (laggard)

blog_dia_2

 

Néhány adat a kutatásból random:

 • A felhő alapú kutatási eszközök felgyorsítják a üzleti kezdeményezések végrehajtását, az üzleti vezetők 64%-a szerint (háromból kettő szerint) a kollaboráció felgyorsítja a üzleti célok elérését. Ez az innovátorok esetében ez az arány 82%.
 • 55% gondolja úgy, hogy a felhő alapú eszközök nem egy evolúciós folyamat részei, tehát nem váltják meg világot, viszont forradalmasítják az együttműködést, melynek üzleti hatékonyságnövelő hatása van.
 • A válaszadók 58%-a gondolja úgy, hogy ezek az eszközök virtuálisan javítják az egyes folyamatokat. Ez lehet maga az empátia, hogy egy ilyen szituációban, amikor 8-an dolgoznak egy doksin, mindenki sokkal toleránsabb, de lehet maga a kőkemény hatékonyság, hogy gyorsabban és jobban sikerült megoldani egy problémát.
 • 59% szerint a cloud alapú kollaboráció serkenti az innovációt. Ezt az innovátorok 90%-a gondolja így.

value_coll_1

A kollaborációnak más áldásos hatása is van, azonban ezekről is ellentétesen gondolkodnak az innovátorok és a lemaradók, ahogy azt az  alábbi ábra is mutatja. Az ábra talán abban csalhat, hogy csak azok arányát láthatjuk, akik teljesen egyetértettek a feltett kérdéssel. Mondjuk az nagyon érdekes, hogy az innovátorok esetében ez az arány erősen a 90%-hoz konvergál, ami egy kérdőív esetén nem szokványos, legalábbis ritkán látni ilyet.

value_coll_2

 Az eredmények alapján látható, hogy a világ vállalatvezetői, illetve vezető beosztásban lévő alkalmazottainak nagy része egyértelműen összekapcsolja a hatékony, felhő alapú  kollaborációt az üzleti értékteremtéssel. Éppen ezért minél hamarabb érdemes a saját vállalkozásunkat is a 21. század munkakultúrájának megfeleltetni, mert ezzel nem csak költségeket csökkentünk, hanem a könnyebbé és egyszerűbbé váló folyamatok felgyorsítják az üzleti célok elérését és hosszú távon jelentenek versenyelőnyt a vállalat számára.

Forrás: Forbes Insights

A teljes kutatást a belinkelt cikken keresztül érhetitek el.

Címkék: , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
 • Hírlevél


 • Beta Testereket keresünk!

 • Twitter