Trend Hogyan menedzseljük sikeresen az IT elfogyasztóiasodását?

Publikálva 2012. február 15 | by j.jetson

Hogyan menedzseljük sikeresen az IT elfogyasztóiasodását?

Magyarországon 2011-ben már minden 5. embernek volt okostelefonja, idén pedig már akár minden harmadik ember ilyen készülékkel mászkálhat a zsebében. A 2011-es évre 1-1,25 millió eladott okostelefont jósoltak, mely a teljes mobileladások 40-50%-át teszi ki.  A legutóbbi infógrafikás bejegyzésünk is érdekes tényre hívta fel a figyelmet: Amerikában 2010-hez képest 2011-ben a CIO-k duplája, vagyis 51%-a vásárolt tablet PC-t alkalmazottainak – az okostelefonokról már nem is beszélve.

Ezeknek a mobileszközöknek köszönhetően a fogyasztók számára egy teljesen új világ nyílt ki. Nem csak a magánéletben, de a munkavégzés során is egyre többen használják őket és a különböző, telepíthető applikációkat. Előnyök: a vállalati e-mailek és dokumentumok 24/7 hozzáférhetősége, nagyobb termelékenység, rugalmasság és hatékonyság. Az irodai helyigény csökkenésével pedig még a költségeken is lehet valamicskét faragni. Ami azonban a munkavállalónak csodálatos felfedezés, az az IT részlegnek kész horror – főleg, amikor a vezetés kitalálja, hogy akkor legyen céges-mobilstratégia…

Tablet, Smartphone = fejfájás

Szerintem mindannyian hallottuk már az “IT elfogyasztóiasodása” (Consumerization of IT) kifejezést. Az evidencia ellenére azonban egy valós jelenségről beszélünk. Ha a vállalatok nem bocsátanak a munkatársak rendelkezésére céges okostelefonokat vagy tablet PC-ket, az alkalmazottak egyre inkább éreznek késztetést arra, hogy a saját eszközeiket használják a munkájuk során is. A BYOD (azaz Bring Your Own Device = Hozd a saját eszközöd!) trendje, egyre több fejfájást okoz a cégek IT szakembereinek. Az egyik legújabb globális kutatás szerint 750 megkérdezett informatikai szakembernél, 10-ből 9 nyilatkozott úgy, hogy a személyzet a saját eszközeit használja a telefonálástól kezdve az e-mailezésen át egészen a CRM és ERP rendszerek kezeléséig.

byod.jpg

A Trend Micro által leközölt 2011-es Consumerization Report is hasonló eredményekre jutott kutatása során. Az ábráról az ágazatra és vállalat méretére lebontott adatokat olvashatják le.

Első hallásra talán nem is rossz, ugye? Mindenki a saját eszközeit használja, a cégnek pedig nincs szüksége saját “mobilflottára” – egyértelműen költséghatékony. Ez azonban korántsem ilyen egyszerű.

A több eszköz több operációs rendszert is jelent, amivel a probléma  jóval összetettebbé válik az informatikai részleg számára, hiszen a lehetséges veszélyforrások száma is növekszik: a hálózati biztonság megsértése, adatvesztés – éppen ezért a BYOD kezelésére irányuló stratégia létrehozása elkerülhetetlen.

A legjobb megközelítés

Az IT elfogagyasztóiasodása során lényegében az történik, hogy a hangsúly a tűzfalon belüli informatikai eszközökről egyszerűen áttevődik a tűzfalon kívüli informatikai eszközökre. Bár ez jelent némi kihívást, a probléma egyáltalán nem leküzdhetetlen.

Proliferation-of-mobile.jpgA mobileszközök “szaporodása”

Első lépésként érdemes a vállalkozás számára három mobil platformot kiválasztani. Természetesen lehetetlen, hogy az IT-részleg minden platformot támogasson, de a legnépszerűbb készülékek ellenőrzése segíthet kiválasztani a legmegfelelőbbet. Ezután a szervezetnek el kell döntenie, hogy milyen típusú megközelítésmódot szeretne alkalmazni: Még mindig szeretnénk magunk szolgáltatni az eszközöket, és kézben tartani az összes berendezést, szoftvert és applikációt? Vagy érdemesebb inkább levenni az IT “láthatalan kezét” ezekről az eszközökről? Vagy egy arany középútként a cég informatikai részlegének kellene különböző eszközöket és applikációkat ajánlania, de végtére is szabad kezet adna a munkavállalóknak, hogy a hozzájuk leginkább illő alkalmazásokat válasszák, minden szükséges ellenőrzés nélkül?

Egyre inkább felértékelődik azoknak a platformoknak a használata, melyek több mobileszközt – akár különböző operációs rendszerekkel is – képesek hatékonyan, flottában kezelni (távletiltás, távoli adattörlés), és a szükséges információkat megjeleníteni. E platformok segítségével könnyebben menedzselhető, hogy egy adott eszköz éppen kinél van. A legújabb BI kimutatások mobilról való elérése ugyanolyan fontos, mint a kritikus rendszernek számító levelezés és a dokumentumok olvashatósága mobil eszközökről.

Az IT-nak alkalmazkodni kell a megváltozott üzletmenethez

Munkavégzési módszereink és szokásaink drámaian megváltoztak az elmúlt évtizedben. A mai webes munkerőt többé nem lehet odakötni az irodához  vagy  “hozzádrótozni” a vállalati szerverhez. Napjaink generációja mobilis és rugalmas – reflektálva a ma üzleti kihívásaira, arra ahogyan az üzlet működik 2012-ben.

Akárcsak a vállalati működés, az informatikai részlegben betöltött hagyományos szerepek és feladatkörök is folyamatosan változnak. Ahhoz, hogy egy IT csapat valóban effektív legyen, tudatában kell lennie ezeknek a változásoknak. Az “IT elfogyasztóiasodása” és a  BYOD nem csupán “átmeneti szeszélyek”, ezért a szervezetek minél korábban alkalmazkodnak, annál hamarabb tudják kihasználni a sok előnyt, ami ezekkel az új keletű megközelítésmódokkal jár. Az emberek olyan eszközöket fognak használni, amelyek könnyebbé teszik munkájukat – ha tetszik egy IT igazgatónak, ha nem. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy tényleg az elfogadás az út minden ésszerűen gondolkodó szervezet számára?

Az eszközmenedzsment ódivatú megközelítésének felülbírálásával és az ellenőrzés “lazábbra” eresztésével napjaink IT vezetői a termelékenység, a rugalmasság és a kollaboráció új korszakát nyithatják meg a munkatársak és persze saját maguk előtt is.

Via Gigaom.com

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter