Blog 15604830-future-technology-touch-button-inerface-illustration-in-blue

Publikálva 2013. szeptember 26 | by j.jetson

Hogyan kapcsolódik a felhő a jövőhöz?

Először is örömmel jelentem még élek, bár az elmúlt időszakban kissé gyéren érkeztek a szakmai posztok, emiatt utólagos elnézéseteket kérem. Ez részben annak volt köszönhető, hogy baromi sok dolgom volt, persze ez egyfelől tök jó is, és ebben a posztban az egyik ilyen tök jó dolgot szeretném megosztani veletek.

Képzeljétek el….

Múlt héten előadóként vettem részt a Kürt Akadémia Smart Mobil képzéséhez kapcsolódó SAM (Smart Mobil Aktualitások) Meetupján és nagyon izgalmas volt. Remélhetőleg hamarosan lesz videó is, a prezimet a posztba csatolva láthatjátok, bár sok mindent nem fogtok belőle leszűrni, ezért inkább picit mesélek.

Az előadásommal kapcsolatban a szervezők azt kérték, hogy a jövő technológiáiról, ún. őrült tech víziókról beszéljek. Mire lehet számítani, mi lesz holnap, mi lesz tíz, húsz, ötven, száz év múlva. Ez alapvetően egy nagyon izgalmas téma, csak halvány lila ibolyám nincs arról, mi lesz a jövőben. Mondjuk szerintem senkinek…. ezért inkább az indította a be a gondolkodásomat és persze a fantáziámat, hogy miért nem élünk már most olyan világban, mint, amit a jelenlegi jelenünkre a nagy kultfilmek rendezői már elképzeltek, előrevetítettek. Gondolok itt a Vissza jövőben című filmben a 2015-ös Hill Valley ábrázolására stb. Nem akarom lelőni a poént, mire jutottam, azt majd nézzétek meg a videóból, de az előadásom után, közvetlenül a kérdezős résznél egy csávó nagyon élelmesen ezt a kérdést tette fel nekem:

Na, jól van, de hol van itt a cloud???

És ez egy nagyon jó kérdés volt, és valahogy nem beszéltem róla az előadásom során, mert nekem olyan alap dolognak tűnt, hogy a cloud az van és abban a jövő. És, hogy miért is gondolom ezt így? Erről szeretnék néhány gondolatot megosztani most, hogy a jövő technológiáit illetően mégis hol van a cloud….

Most egy nagyon szubjektív gondolatsor fog következni, amit a saját percepcióimra alapozok, tehát nagyon nincs tudományosan alátámasztva.

Véleményem szerint két alapvetés van. Az egyik, hogy egyre nagyobb tárhelyekre van szükség, (Moore bácsi ugye), induljunk csak ki a fotók méretéből, a számítógépeink háttértárából stb. Emellett viszont ezekre a tárhelyekre már nem csak fizikai szinten van szükség, mivel minden adatunkat szeretnénk elérni bárhonnan, bármikor. Itt jön be a képbe a felhő, mert a felhő pont ezt biztosítja. És hogy ezt a felhőt elérjük, jelenleg még szükségünk van egy vagy több eszközre, ami igazából a csillagkapu köztünk és a felhő között, és persze ez is legyen hordozható nagyságú, de nem kell, hogy feltétlenül a birtokunkban álljon, lehet bárkié, nekünk csak egy bejelentkezési felület kell.

Tehát akkor haladunk a Terminátorból jól ismert Skynet irányába? – Számomra a SkyNet fenoménon azt jelentette, hogy mindent egy központi számítógép irányít, ezek az eszközök “önálló tudatra ébrednek” és így élnek vissza az emberi jogokkal. Kb. ez jelenik meg az Én a robotban is, amikor a központi gép, bár a beleprogramozott szabályrendszer keretein belül gondolkodik, mégis az ember számára alternatívan értelmezi a törvényeket. Magyarán bug-os a rendszer.

A valóságban is számíthatunk központosításra, nézzük meg például a mostani óriási datacentereket, ugyanez történik, de azért ez kevésbé utópisztikus, mint, ahogyan azt a  filmekben lefestik. A felhő szempontjából ennek gazdaságossági okai is vannak, mert olcsóbb egy nagy infrastruktúrát üzemeltetni, mint sok kicsit, így megjelenik egyfajta zöld vonal is a rendszerben.

Az is egy látható jelenség, de egyelőre inkább az IT, elektrotechnikai iparág esetében, hogy minden piaci szereplő törekszik arra, hogy 360 fokban fedje le a piacot, hogy ő adja a szoftvert, a hardvert, minden eszközt, ami az adott ökoszisztémán belüli léthez szükséges. Így van ez a felhőszolgáltatók jelentős részével is. A Google is nem csak SaaS szolgáltatásokat nyújt, hanem már magát az eszközt is tőle vehetjük, amiket a stratégiai partnerkapcsolatain keresztül gyárt. De ezért vette meg pl. a Microsoft a  Nokiát, az Apple meg már baromira tudott valamit a 80-as években is, amikor a számítógépei esetében integrált rendszerben gondolkodott. Azonban nem biztos, hogy ez a legjobb irány, mert a kört akkor lehet teljesen bezárni, ha ez nem egy adott iparágon belül valósul meg, hanem több iparág integrációján, valamilyen kapcsolódásán keresztül.

Én el tudok képzelni egy egységes platformot is, rendszert vagy valami hasonlót, amit most az Android jelent a mobiloknál, hogy bármilyen hardverre rá lehet húzni, és egy ilyen platformon muzsikálna a lakáselektronika, a különböző háztartási eszközök, a kütyüjeink és így mindenünk mindennel össze lenne kötve. Feelinges lehet az, amikor reggel kinyomod az ébresztőt és erre a kávégép elkezdi főzni az eszpresszónkat. Talán lehető legjobb megoldás a folyamatos szundiztatás elkerülésére.

Látni kell, hogy jelenleg ezekre a legmegfelelőbb technológia a felhő és az internet kettőse, a kérdés már csak az, hogyan lesz ez a felhőszolgáltatóknak, a retailnek, illetve a különböző iparágaknak is business, mert jelenleg ezek az területek nem párhuzamosan, hanem eltérő ütemben fejlődnek.

Szóval szerintem valahogy így kapcsolódik a  felhő a jövőhöz.


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter