Blog Hasznára lehetne-e a felhő a bankszektornak?

Publikálva 2012. szeptember 20 | by j.jetson

Hasznára lehetne-e a felhő a bankszektornak?

A banki szférában a felhő vagy angolosan cloud valószínűleg ugyanolyan feketelistás kifejezés, mint az Apple-nél a bug. Napjainkban – köszönhetően az elmúlt néhány évben tapasztalt recessziónak – a bankszektor kihívások hadával szembesül, vegyük például a szabályozás szigorodását, a megváltozott fogyasztói igényeket, az ügyfelek elégedetlenséget, a verseny élesedését és a csökkenő profitabilitást, tehát, hogy az ügyfelek jelentős része szinte semmi hasznot nem hoz, sőt inkább veszteséget termel. Ez úgy unblock világméretű tendencia. Nálunk viszont inkább a devizahiteles botrányok miatt hangos a sajtó a bankszektort illetően. Éppen ezért – eltekintve most az eltekinthetetlen biztonsági kérdéskörtől – a bankoknak idomulnia kell a kor szelleméhez és ehhez a felhő nyújtotta rugalmasság és gyorsaság egy jó eszköz lehet.

A modern kereslet

Ahogy egyre több bank kezd bele a termékportfóliójának, csatornáinak és ügyfélszolgálatának átalakításához – hogy azok tükrözzék napjaink fogyasztói igényeit –  úgy lesz szükségük egy versenyképesebb, vevőorientált és hatékony üzleti modell létrehozására is.

Ez az a pont, amiben a cloud computing segíteni tud. – Köszönhetően az alacsony költségének, a korlátlan teljesítménynek (mégis csak internetre van hozzá szükség), a gyorsaságának és az online tárhelyek nyújtotta előnyöknek, a cloud hosting – természetesen megfelelő bevezetéssel – kedvező helyzetet biztosíthat a bankok számára.

Aztán ugye ott vannak az okostelefonok. Egyre több banki szolgáltatást tudunk igénybe venni mobilról pl. nálunk az Androidon is elérhető MasterCard Mobile App vagy a Google cucca a Google Wallet is ilyen. Ezek mind-mind apró lépések, hogy afelé, hogy a bankok megváltoztassák a fogyasztóikkal való kapcsolatot.

bank_on_cloud.jpgÁltalában a felhővel valamiért mindig a public cloudot azonosítják, ebben a szektorban azonban csak bizonyos területen alkalmazhatóak, tipikusan azokra a folyamatokra, ahol nem merül fel egyediségi igény (pl. email), ettől függetlenül meglepő vagy sem abszolút van helye az iparágban sztenderdizáltsága és alacsony költségvonzata miatt. A fogyasztókkal történő operálásnál, illetve a bizalmas adatok kezelésénél a privát felhőnek lesz központi szerepe, mivel ez lehetővé teszi, hogy a bankok kezében maradjon az irányítás az érzékeny és fontos adatokat illetően. Másrészről a bankok általában hálózatokba tömörülnek, így méretgazdaságossági szempontból megéri egy saját fejlesztésű rendszert működtetni (community cloud).

A kapcsolatok újraértelmezése

Akkor a cloud most tényleg képes működni a bankszektorban? – Nos, abban az értelemben minden bizonnyal működni fog, hogy újraértelmezze a kapcsolatot a bank és annak ügyfelei között, méghozzá úgy, hogy a cloud computingnak köszönhetően a banki szolgáltatások gyorsabbak, könnyebben hozzáférhetőbbek, sokkal személyre szabottabbak és könnyebben kezelhetőbbek legyenek.

És a bankok affinitása a felhő irányába? – Valószínűleg egy kiépült infrastruktúrával rendelkező bank vonakodni fog, hogy helyet szorítson a felhőnek, de egyes bankok – itt főleg külföldre asszociálva már meghatározták azokat a  területeket, ahol be tudják vetni a felhőt, mint csodafegyvert.  Ez valamennyire talán megerősíti az emberekben azt, hogy a felhőre történő áttérés nem feltétlenül egy mindent vagy semmit dolog, ennek ellenére a változás elsősorban a kisebb és fiatalabb banki hálózatokban fog először megjelenni.

Egy sikertörténet, avagy a BBVA áttérése a Google Appsre

A BBVA önmagát egy vevő centrikus pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatként definiálja, akik immáron a világ 30 országában vannak jelen kb. 110. 000 alkalmazottal. A cég egyébként spanyol alapítású. A vállalat azért váltott Google Apps for Businessre (A Google Apps vállalatoknak szóló csomagja), hogy az egymással történő kommunikációt és együttműködést hatékonyabbá tegyék, függetlenül attól, hogy milyen országban, vagy melyik fiókban tartózkodnak éppen a munkatársak. Sokan egyébként azért váltanak a Google Appshez hasonló termékekre, hogy több idejük maradjon minden másra. A BBVA-nál is így volt ez, hiszen a “jótékony hatásnak” az ügyfeleken kell majd érződnie. További infó itt!

Forrás

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter