Alkalmazás 10269399_10152400654404402_2339751696766363898_n

Publikálva 2014. május 28 | by j.jetson

Google Glass Hack Budapest – 2014

Az elmúlt hétvégén különleges élményben volt részünk néhány munkatársammal a DoctuSoftból, és még vagy 30 másik emberrel Magyarország (főleg) startup és geek közösségéből. Ez a különleges élmény pedig nem volt más, mint az, hogy az a négy ember/szervezet, akik rendelkeznek Google Glass-szal felajánlották készülékeiket a hétvégére, hogy applikációt fejlesszünk rájuk. Az esemény házi és ötletgazdája a Colabs Buda és az EUEdge voltak. Ezúton is köszi mindenkinek.

Péntek este kb. 10-15 projektötlet került pitch formájában prezentálásra, ezek közül hatot szavazott meg az összeverődött csapat, és ebből 4 került megvalósításra. Mi alapján történt a szelekció? Egyszerű. Melyik ötlet tudott fejlesztőket felmutatni. :)  Így a mi négyfős fejlesztői + bizdev (értsd: pörgős frankómegmondós) csapatunk is örülhetett, hiszen a mi ötletünk is eljuthatott a hétvége alatt a megvalósításig. Persze a cél alapvetően nem egy tökéletes termék létrehozása volt, mert azt két nap alatt elég nehéz összehozni, hanem az alapok létrehozása, mely mellett a mi motivációnk még a Glass-szos tapasztalat szerzése is volt, a kipróbálás örömeiről pedig ne is beszéljünk. Egy szóval jellemezve: karácsony 😀

A megvalósulásra kerülő projektek:

  • Sighter: sighseeing + treasure hunt game kombó – nekik már van egy meglévő Androidos appjuk, ezt vitték tovább Glass-ra

  • PIE: főzős app

  • GoPro Track: GoPro kamerát összekötő alkalmazás

  • és a miénk: az utólag Swipe Your Trip-nek átkeresztelt automata tourist guide.

Többi projekt

Miért pont tourist guide?

Amikor eldöntöttük hogy indulunk a Glass Hack-en, akkor egy kazalnyi ötletünk volt. (Zárójelben jegyezzük meg: nem nehéz ez egy olyan cuccra, amire még eddig csak 15 alkalmazást fejlesztettek kb. felsőhangon.) Aztán szépen kezdtük lemorzsolgatni őket, mert:

  • vagy nem használta volna őket az égvilágon senki

  • vagy nem lehet lefejleszteni egy hétvége alatt

  • vagy attól függetlenül, hogy szoftverfejlesztő rocksztárok vagyunk, a kompetenciáink nem megfelelőek az ilyen gyorsaságú kivitelezésre.

Másrészről, mivel összesen 4 db Glass van az országban, feltételezhetjük, hogy a Glass tulajdonosok jelentős része külföldi, aki ha hazánkba téved, nagy valószínűséggel várost is fog nézni.

Ezért két nagyszerű grafikussal (Dinnyés Attila és Dezső Renáta) kiegészülve, péntek este már elkezdtünk dolgozni az alkalmazáson. A website és a képi megjelenítések az ő kezük munkáját dicsérik, ami mögötte van az pedig a fejlesztők érdeme.

A Team

Képernyőfotó 2014-05-28 - 10.55.57.png

A fejlesztés menete

A péntek esti brainstorming és Glass-al való ismerkedés után szombat reggel belevetettük magunkat a fejlesztésbe. A Google okosszemüvegére jelenleg kétféleképpen lehet alkalmazást fejleszteni. Fejleszthetünk Androidos natív alkalmazásokhoz hasonlóan Android SDK + GDK segítségével telepíthető alkalmazást, vagy használhatjuk a Mirror API-t, amivel REST alapú webservice segítségével valósíthatjuk meg alkalmazásunkat. Ez esetben HTML + JSON üzeneteket küldhetünk a Glass számára. Ezek statikus kártyákon (mint egy prezentációs slide) jelennek meg.

Mivel első megközelítésre úgy tűnt, hogy a Mirror API segíségével is össze fogjuk tudni hozni az elképzelt alkalmazásunkat, valamint fejlesztőcsapatunk több webservice-es kompetenciával rendelkezett, így a második lehetőség mellett döntöttünk.

A szombati nap folyamán összeraktunk egy Google App Engine alapú backendet és alaposan megismerkedtünk a Mirror API által nyújtott lehetőségekkel. Első nekifutásra sikerült kevesebb mint 2 óra alatt kiaknáznunk a projekthez tartozó napi request limitet is.  😀 Ez egy kicsit meglepte a csapatot, de sikerült túlélnünk ezt a malőrt egy új projekt létrehozásával és a lekérdezések számának optimalizálásával. A nap további részében azt is elértük, hogy tudjunk HTML tartalmat és képeket megjeleníteni, videót lejátszani és szöveget felolvastatni a Google Glass-szal. Éééééés a navigációt elindítani.

A Mirror API segítségével sajnos nem tudtuk elérni, hogy tudjunk hangfájlokat lejátszani, illetve a felhasználó által bemondott és a készülék által digitalizált szöveget a szervernek továbbítani. Ezen felül azt tapasztaltuk, hogy az így megvalósított statikus kártyákon alapuló alkalmazás használatához túl sok felhasználói interakció szükséges, melyek rontják a UX élményt. Annak érdekében, hogy a felhasználók tudjanak keresni a közeli látnivalók és kiszolgáló létesítmények között, vasárnap kipróbáltuk a native GDK alapú alkamazás fejlesztését is. Melynek eredményeként a felhasználó hangvezérléssel tudja elindítani a túrát, és kereshet magának kiváló éttermet aktuális lokációjának megfelelően.

glass hack collage

A teljes album elérhető a Facebookon!

Tapasztalatok

Összességében azt tapasztaltuk, hogy a Google első okos szemüvege még jelentősen prototípus állapotban van. Elég gyorsan kb. 45 perc alatt lemerül. Hamar felmelegszik, és kiírja, hogy neki bizony most hűsölnie kéne egy kicsit. A parancsszavakat nehezen érti meg, annak ellenére, hogy diktálásnál és Google keresésnél is elég jó százalékban detektálja az elhangzott szöveget.

A készülék valóban könnyű, és hosszútávon se zavaró a viselése, viszont szerintünk sportolás közbeni használatra csak mérsékelten alkalmas. A kijelző mérete eleinte nagyon picinek tűnik, és kicsit zavaró, hogy csak az egyik szemeddel látod, valamint eléggé felfelé kell sandítani az éles kép érdekében. Fantasztikus funkció, hogy pislogással is lehet vezérelni a fénykép készítést, így készítettünk jópár életképet a fejlesztésről, melyeket a készülék automatikusan fel is szinkronizált G+ -ra. Az pedig már a demózás alatt derült ki, hogy a pislogásos fotókésíztés akkor is működik magától, amikor épp az általunk fejlesztett alkalmazást használtuk. Ami vicces, hogy azon is gondolkodtunk, hogyan tudjuk ezt az opciót belefejleszteni, anélkül, hogy kilépne. Hát, nem kellett. 😀

Az okosszemüveg működik hadsetként is. Ez a funkció igen meglepően hatott, amikor a készülék nem a hozzápárosított telefon tulajdonosának a fején volt éppen, és telefonhívás került kezdeményezésre. A Glass elvileg csont rezgetés útján adja át a hangot, melynek maximum hangereje nem túl nagy, ennek ellenére nem csak a szemüveg viselője hallja.

Mindenesetre bízunk benne, hogy ez a techonlógia az Androidhoz hasonlóan be fog robbanni a piacra, és néhány éven belül jelentős magyar felhasználói közönség számára fejleszthetünk Google Glass-ra alkalmazásokat.

Végezetül azt is eláruljuk, hogyan működik első hybrid Glass alkalmazásunk:

by Guba Krisztián & j.jetson

Címkék: , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter