Blog website-buildingjuly2011

Publikálva 2013. március 1 | by j.jetson

Felhőalapú websitebuilder dummy-knak

Jó nagy szívás, amikor kellene egy új honlap, vagy microsite – de ízibe – és pont akkor nem tudsz előkeríteni egy sitebuildert, vagy csak szimplán nem éri meg alkalmazni, a webdesignról és a webdesignerről nem is beszélve.

Ilyenkor jönnek jól a már korábban jól kivesézett freemium modellen alapuló felhőalapú websitebuilder alkalmazások, ahol anélkül tudunk 1-2 óra leforgása alatt, jól kinéző webdoldalt összekattintgatni, hogy egy kanyi kódot sem kell hozzá kicsiholni magunkból. Mondjuk azért nem árt, ha az alapokkal tisztában vagyunk, értve ezt akár a böngészővel és az internetes appokkal való familiaritásra, és arra, hogy 1-2 dolgot, pl. linket meg tudunk írni html-ben is, vagy legalább felismerjük, hogy az az. Bár, hozzáteszem a legtöbb ilyen oldal esetében ilyesmiről szó sincs.

Szóval ezek az applikációk a barátaink, mert olcsón a hozzáértő munkaerő alkalmazása nélkül tudjuk elérni a célunkat és sokszor még a fizetős prémium verzió sem vágja földhöz a céget. ennek ellenére azonban nem mindegy melyiket választjuk. Ez függ:

  • az igényektől

  • az elérhető funkcióktól

  • testreszabhatóság mértékétől

  • az ártól (már ha fizetni akarunk érte)

  • és attól, hogy “mennyire esik kézre” az alkalmazás, mennyire tudunk bánni vele.

Jó tanács, ma már a mobil device-ok korában érdemes ún. reszponzív oldalakkal dolgozni, amelyek a böngésző méretéhez igazítják a kontentet.

Itt egy sor – pontosabban 25 – olyan oldal, amelyek közül bátran lehet válogatni.

Hála a trial verzióknak és annak, hogy a legtöbb helyen csak a “végén” kell fizetni és vagy megadni a domaint, érdemes kipróbálni néhányat, ami a bemutató videók után szimpatikus számunkra, hogy mégis mit lehet kihozni belőle, melyik fekszik, melyik nem.

Hogy ne mindet nekünk kelljen kipróbálni, mert abba beleőszülnénk az tuti, megkérdeztünk Titeket, hogy ki mit használt már és mik a tapasztalataik, pesze a munkából azért mi is kivettük a részünket és kiválasztottam egy számomra ránézésre szimpi appot, amit a cikk végén fogok 1-2 bekezdésben bemutatni! :)

Mások ajánlották: A WIX

Többen is mondták, ha ingyen + egyszerűen szeretnél weboldalt építeni, anélkül, hogy mások beleteendő munkájára lennél utalva, akkor, használd a WIX.com-ot.

Egy érdekes és szerintem remek példa, amit pont a barátaim ajánlottak, a Szatyor Egyesület honlapja, akiknek céljuk, hogy a környezettudatos létre tanítsák az arra érdeklődőket.

szatyor.PNGForrás: www.szatyoregyesulet.hu

Megkérdeztem egy barátomat, Barbit, aki már használt WiX-et a saját illetve céges weboldalához, és, aki egyébként egy kanyi kódot sem tud írni (csak, hogy hitelesek legyünk és ne valami csudafejlesztő véleményét kérjem ki), hogy mik voltak a tapasztalatai:

“Két ok volt, amiért a WiX mellett döntöttem, az egyik az új weboldal tervezésével járó költségek, a másik pedig a sok-sok hercehurca, ami a jelenlegi pofozgatásával és egy új tervezésével jár. Akárhogyan is számoltam ez volt a költséghatékony megoldás.

Másrészről azt gondoltam, hogy a WiX kínálta dizájn elemek és szerkesztési lehetőségek vannak olyan jók, hogy még fizessek is értük, mert megfelelnek a kor kívánalmainak. És persze ott van a szerkesztés egyszerűsége, szinte bármivel összeköthető az oldal (különböző webes applikációk), bármit be lehet ágyazni, szóval tökéletesen testreszabható.

A grafikai tervezéshez szintén nem értek, ezért ha elkészül az oldal, mindenképpen megnézetem egy webdesignerrel is, akivel majd kijavíttatom az apró kis részleteket, amiket az én szemem nem vett észre. Az ilyen jellegű alkalmazások használata egy KKV-nak ideális kiindulási lehetőség, mert nem igényel különösebb humán erőforrást és beruházást”

Valahogy én is így érzem ezt, de mint szoktam szajkózni minden eset más, és más a kapcsolati háló is, szóval érdemes minden alternatívát megvizsgálni döntés előtt!

Kipróbáltam a Webs-et

Jó néhány bemutató videót  megnéztem a különböző appokról, aztán végülis böktem egyet. Na, ez lett a Webs. Elég barátságos kis app, freemium fizetési modellel. Tehát az alapfunkciók adottak, azzal is lehet operálni, viszont jó néhány kiegészítő  – pl. oldaltípusok, vagy hozzáadható applikációk (webshop) – már csak a prémium verziókban érhetőek el. Egyébként nem drága, már négy zöldhasútól érhető el csomag havonta.

Ami szívás, hogy maga az oldal nem reszponzív – hogy ez miért jó lásd fentebb – ezért érdemes előtte utánanézni (nem volt infó)/kipróbálni az appot. Van mobil verzió, csak azt még külön kell testre szabni és még így sem tökéletes (Galaxy Ace-n próbáltam ki).

Kb. 45-60 perc alatt dobtam össze valamit, úgy, hogy közben még nézőképeket is gyártottam a műről.

A folyamat:

folyamat.png

Azért csodákat ne várjunk tőle! Ami viszont tök jó, hogy ha nincs saját domained, akkor ő ad egy .webs.com-osat, ami még elég vállalható kategória a jó öreg atw meg freeweb meg ilyen ingyenes domainekhez képest.

Az eredmény

eredmény.png

Ha mondjuk blogot írsz, vagy kellene egy online játszótér, ahol kiélheted magad ez egész jó kis felület hozzá, persze ízlések és pofonok. Vállalati felhasználásra így kipróbálás után már nem ajánlanám, ahhoz egy pöppet több kakaó kell.

Kiegészítésképpen:

Ha egyedi grafikai elemeket használunk az oldalon, nem csak guglizzuk a képeket hozzá, (pl. saját professzionális fotók és ábrák), akkor érdemes lehet használni a Stop image theft (Chrome Webstore) nevű alkalmazást, ami megakadályozza a képek letölthetőségét a blogodból. És még egy nagyon állat appot találtam – a beépített chatet – amivel akár real time is tudsz a vásárlóiddal/olvasóiddal csevegni az oldaladon (Userlike Like Chat)

Summa summarum azt gondolom, hogy ha már döntöttél, hogy magad oldod meg a website problémádat, akkor is érdemes azért körbekérdezni, ki mit ismer/ajánl, illetve többet kipróbálni. Segítségedre lehetnek a bemutató videók is, vagy a Youtube tutorialok. Én mindenképpen azt mondom, hogy ez egy egyszerűbb megoldás főleg ha magán jellegű célra lesz, vagy egy kis KKV vagy, aki azért szeretne igényes oldalt magának és szolgáltatásának. Persze előfordulhat az igények már nagyobb hozzáértést igényelnek, ekkor érdemes szakemberhez fordulni.

Címkék: , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter