Blog Felhő az egészségügyben?

Publikálva 2012. augusztus 17 | by j.jetson

Felhő az egészségügyben?

Most bizonyára sokan azt gondolják, hogy nem vagyok teljesen komplett, amikor azt mondom erre a kérdésre, hogy: Naná! Az IT szakemberek agytekervényeiben tized-másodpercenként jön elő egy-egy újabb ellenérv, hogy miért nem szerencsés az egészségügyben felhőalapú rendszereket használni, a tendencia azonban mást mutat, ugyanis sorra jönnek ki az e piacra optimalizált újabb és újabb szolgáltatások.

Remélem, keveseteknek van kórházi tapasztalata, de bizony elő szokott fordulni, hogy olykor órákat kell várni még egy zárójelentés elkészítéséig, vagy valamit rosszul vesznek fel a kórházi kartonba. A múltkor pl. több mint fél órát vártunk huszadmagammal egy gyógyszertárban, mert a nénikék ketten próbáltak rendelést leadni valami ősrégi rendszeren keresztül ugyanazon számítógépen. A különböző problémákkal kapcsolatosan kórházsorozatokon szocializálódott fantáziám számára végtelen, és már sorolnám is azokat a felhőalapú szolgáltatásokat, alkalmazásokat is, amivel egy kicsit fel lehetne pörgetni ezeket az eseményeket.

Az egészségügy egy önmagában rendkívül heterogén piac, mivel más megoldás kell egy kórházba, mint egy gyógyszertárba, illetve más megoldás kell, pl. egy klinikai működéshez (pénzügy, könyvelés, kapcsolattartás stb.) mint magához a betegekkel való foglalkozáshoz (adminisztráció, ilyen olyan jelentés).

A helyzet jelenleg

A legtöbb orvosi szolgáltatást/ellátást még mindig papíralapon adminisztrálják. Figyelembe véve, hogy egy napon hány feljegyzés, bejelentkezés és megrendelés történik ez sok munkát jelent. A kórházak a világ minden táján továbbra is az elavult technológia használatára áldozzák idejük nagy részét, beáldozva a hatékonyságot. Mivel betegből sajnos nem lesz kevesebb, a helyigény is nő, a kórházi archívumok folyamatos telítődésével. Hogy tartsák a lépést, az anyagok digitális tárolása ma már azért alap, de ez mind újabb és újabb szerverberuházást igényel, aminek nem kis helyigénye és költségvonzata is van, a különböző szoftverek vásárlásáról – itt azért a verziófrissítés kicsit problémásabb és drágább is, mint a felhőalapú alkalmazásoknál – és a karbantartásról nem is beszélve.

Erre nyújthat megoldást a cloud computing, tehát, hogy felszámolhassák a papírozást – azért a környezeti hatás sem utolsó – illetve, hogy megszabaduljanak attól a sok szervertől és költségvonzatuktól, vagy legalábbis minimalizálják azt. 2012 és 2017 között az egészségügyi cloud computing piac 20,5%-os növekedését várják, jelenleg a szolgáltatók egyike sem birtokol 5%-nál nagyobb piacrészt, és mint mindig az USA áll az élén.

Ugye a felhőalapú szolgáltatások előnyeit most sem kell Nektek részleteznem, sőt az azzal kapcsolatosan felmerülő aggályokat sem, de ezek közül melyik jellemző az egészségügyre? – A legfőbb előny egyértelműen a hatékonyság. Több beteg ugyanazon idő alatt, vagy ugyanannyi beteg kevesebb idő alatt, a szolgáltatás minőségének változását azonban mindkét oldalon érezni lehet. Kipihentebb orvosok, elégedettebb beteg. A másik fő előny pedig a költségek csökkentése, ami szintén nem utolsó, főleg egy olyan felépítésű rendszerben, mint a magyar egészségügy (hozzáteszem ez nem vélemény, csupán tényállás kifejezése). Egy megoldás lehet, pl. pay-as-you-go-ként működő szolgáltatás igénybevétele, ahol mindig csak annyiért fizetnének, mint amennyit használnak.

A nagy gond: a személyi adatok védelme

Már megint itt tartunk. A biztonság kérdésénél. Ugyebár ez egy egészségügyi szolgáltatásnál különösen fontos, hiszen bár a reklámokban beszélünk a hüvelygombáról, azért nem lenne szerencsés, ha Marika néni személyi adatai és a kórházi kartonja egyenesen elérhető lenne a különböző internetes keresőkben, de akár le is tölthetnénk azt. (Az USA-ban mindezért a HIPPA nevű szervezet felel.) Megfelelő szolgáltatóval ki lehet küszöbölni az ezzel kapcsolatos problémákat is, de pl. személy szerint én azt is el tudom képzelni, hogy maguk a kórházak ill. a többi biztonság szenzitív iparág is bekapcsolódhatna a felhőalapú szolgáltatások fejlesztésébe, mert a tapasztalat mellettük szól.

Végszóként elmondhatjuk, hogy az egészségüggyel egy újabb érdekes területéhez érkeztünk a cloud computing világban történő körutunk során. Rengeteg lehetőség lappang ebben az iparágban és mind jel arra mutat, hogy ahogy maguk a felhőalapú szolgáltatások fejlődnek, úgy kerül majd sor fokozatosan az adoptációra is. Véleményünk szerint ebben az adott ország vezetésének is lényeges szerepe lehet a különböző támogatási rendszerekkel és a szükséges  feltételek megteremtésével, bár a változás a tapasztalatok alapján inkább a magánszektorban következik be először.

Forrás

Címkék: , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter