Google Értekezés a Google Drive-ról

Publikálva 2012. május 3 | by j.jetson

Értekezés a Google Drive-ról

Április 25-én végre elindult a várva várt Google Drive a Google saját online tárhely szolgáltatása, amitől mindenki a többi “versenytárs” kivérzését várja. Valóban annyira jók a Google Drive szolgáltatásai, hogy kitúrja pl. a Dropboxot, vagy a box.net-et? Az nem kérdéses, hogy Google részről miért kellett ebbe a szegmensbe is belépni, hiszen ezzel a SaaS egy újabb területét fedi le személyi és üzleti szinten is.

Miben más/több a Google Drive?

Bevallom, mielőtt kijött volna a Google Drive, valami hatalmas durranásra vártam – talán a körülötte kialakult médiahype miatt -, mind szolgáltatásilag, mind dizájnban. Aztán kijött, regisztráltam, elkezdtem használni és semmi. Gigabyte-ok ide vagy oda, első blikkre nem igazán tudtam különbséget tenni közte és az általam már használt online tárhelyszolgáltatások között. Második találkozásunkkor azonban már rájöttem, hogy mi a Google Drive talán legzseniálisabb húzása. Az, hogy az egész Google Dokumentumokat kiváltotta vele, tehát nem csak tárolni tudjuk az adatainkat a felhőben – illetve most már desktop is – hanem ugyanúgy online szerkeszthetjük is azokat. Ráadásul ez megkönnyíti a nagyobb méretű fájlok feltöltését is, hiszen feltöltés helyett csak be kell húzni azokat a mappába és az majd szinkronizál magától. Két legyet egy csapásra.

Mit is tud ez a Google Drive?

Rendelkezésedre bocsát 5 gigabyte tárhelyet, ami, ha az ember nem akar illegális filmletöltő oldalt üzemeltetni az accountjából több mint elég tud lenni, akár munkára, akár személyi felhasználásra szánja. Ha mégsem elég személyi felhasználóként potom havi 2,5 USD-ért válthatunk 25 GB-ra is.

Fájlokat hozhatsz létre, oszthatsz meg és szerkeszthetsz együtt a barátaiddal/csoporttársaiddal/kollégáiddal. A Google-nek megvannak a saját formátumai a szöveg, prezi, táblázat és űrlap készítésre, de elbánik a Microsoft Office cuccokkal is.

Biztonság: ami a Google-ben van, az ott is marad. Ráadásul akkor is hozzá tudsz férni dokumentumaidhoz, ha pl. nem a saját gépedet használod, úton vagy stb. A biztonsági szintet az is növeli, hogy idegen gépnél való munka közben a fájlok nagy részét le sem kell tölteni, mivel azok az online felületen szerekeszthetőek.

Keresés és szűrés. Már a Dokumentumokban is úgy lehetett keresni, mint a Google keresőjében és fájltípusra is lehetett szűrni az egyes kereséseket, ez a Drive-ban sincsen másképp. Újdonság viszont az OCR (Optical Character Recognition), tehát a szkennelt fájlokban is felismeri a betűket, ezzel is bővítve a találati listát.

Nézzünk bele a Drive-ba!

Először is regisztrálni itt kell: https://drive.google.com/start#home. A Google Drive-ot csak Google-ös accounttal lehet igénybe venni.

Az online kezelőfelületen szinte semmi sem változott, ugyanúgy néz, ki mint a Google Dokumentumok. A funkciókat is ugyanúgy lehet használni, mint korábban. Az egyetlen lényegi elem, hogy eltűnt a Főoldal (itt korábban ömlesztve láthattunk minden fájlt, az általunk és mások által létrehozottakat is), így most már élesen elkülönülnek a saját gyártmányú és megosztott dokumentumaink. Továbbá inkább esztétikai feature, hogy a megosztott mappában a jobb oldalon láthatjuk már a fájl létrehozójának profilképét is és lehetőség van az ikonos nézetre is.

Itt jegyzem meg, hogy hamarosan elérhető lesz a Google (Dokumentumok) Drive új funkciója is Magyarországon, mely 450 új betűtípussal és 90 új template-el gazdagítja a szerkesztői felületet.

Az érdekesség most a felhő helyett kivételesen a desktop. A Google Drive desktop mappája opcionálisan tölthető le, és automatikusan a felhasználói fiókba menthető. Ha ide fájlokat húzunk be vagy mappákat hozunk létre, azok automatikusan szinkronizálnak az online fiókkal. A desktop mappában ugyanúgy megtalálhatóak a Dokumentumok saját fájlformátumai, melyeket nem a számítógépen, hanem a böngészőben lehet megnyitni ugyanazzal a mozdulattal. Vigyázat! A korábban Google online szerkesztésre feltöltött és konvertált dokumentumok duplán fognak megjelenni (Dokumentumok verzió és .doc(x) ). A szinkronizált mappákat és fájlokat pipa jelzi.

drive1.PNGA Google Drive desktop mappájának nézőképe

Üzleti szempontból nézve nagy előnye a Drive-nak, ami tulajdonképpen a Google Dokumentumok sajátja volt, hogy egyszerűvé és hatékony vele a központi tárhelymenedzsmentet. Hasonló szolgáltatással próbálkozik a többi online tárhely szolgáltató kifejezetten csoportoknak szóló üzleti csomagjaik kialakításánál.

Összehasonlítás

Google Drive Box.net Dropbox
Tárhely (ingyenes) 5 GB 5 GB 2 GB + 500 MB
Fájlmegosztás/Mappa megosztás van van van
Fájlkezelés/megnyitás nézetre (Adobe, Office, képfájlok, videófájlok) van van van
Online fájlszerkesztés van (saját formátumok + MS Office) x x
Desktop mappa van van, de csak fizetős van
Mobilapplikáció Android (még folyamatban: iPhone/iPad) Android, iPhone/iPad, Blackberry Android, iPhone/iPad, Blackberry
Speciális feature korábbi verziók visszaállítása korábbi verziók visszaállítása
törölt fájlok visszaállítása (Kuka) törölt fájlok visszaállítása
További tárhelyek ára* személyi upgrade – 25 GB: 2,5 USD/hó személyi, üzleti és egyedi árazás (infó itt): Pro 50 Gb csomag: 9,99 USD/hó
vállalati upgrade: 20 GB: 4 USD/hó (infó itt) 15 USD/felhasználótól/hó (infó itt)

*Az árak itt informatív jellegűek és nem feltétlenül összehasonlíthatók, azokat mindenképpen a kívánt funkció fejében kell értékelni.

Ha engem kérdeztek a Google Drive nem fogja lemosni a pályáról a többi szolgáltatót és az eddig jól működő modelljeiket. Aki eddig is használta a Google Dokumentumokat, az a Drive-ot is használni fogja, ráadásul egy nagyon fontos előnye van a Google Drive-nak versenytársaival szemben: Saját szerkeszthető formátumai által a kollaborációs szegmensben is versenyképes.

Via Google Enterprise Blog

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter