Esemény Élmény beszámolunk a tegnapi App!cloudról

Publikálva 2012. június 14 | by j.jetson

Élmény beszámolunk a tegnapi App!cloudról

clap.gif

Jó volt. Köszönjük HWSW és HUP!

Az App konferencia sorozat első Cloud utótagú konferenciáján a részvétel a szervezők elmondása szerint várakozáson felüli volt. Kb. 250 IT-s jött össze tegnap az Alleeban a Cinema Cityben, hogy áldozzon egy napot a cloud oltárán. Szerény véleményem szerint megérte. Bár nem hangzottak el forradalmi gondolatok és a világot sem váltottuk meg ezzel a konferenciával – szerintem nem is ez volt a cél – viszont elérték, hogy az IT végre ne úgy kezelje a felhőt, mint egy nem kívánatos nemi betegséget.

A szervezők a program összeállításánál gondoskodtak arról, hogy tényleg minden aspektusból meg legyen közelítve a téma (üzemeltetői, jogi, fejlesztői, ügyféloldali, rendszergazdai stb.) és tényleg olyan emberek jöjjenek el előadni, akik nem csak a levegőbe beszélnek. Néhányan be is bizonyították, hogy IT témakörben is lehet szórakoztató preziket tartani, nem mellesleg öniróniából is jutott nekik bőven. A többi hasonló témájú konferenciával ellentétben az App!cloud a lényeges dolgokra és az alkalmazhatóságra koncentrált (és nem termékbemutatót tartottak), ami nem csak a nagy cégek IT-sainak érdekes. A HWSW részéről pedig dicséretes, hogy a tartalom szent elvét megtartva tényleg nem szóltak bele mi legyen a prezentációban.

A konferenciát megpróbáltuk végigtudósítani a blog Facebook rajongói oldalán, bár maradtak fehér foltok, hiszen a fejlesztői szekcióról nincsen sok információnk, (Lehet kommentben minket felvilágosítani mi is történt arrafelé!) ugyanis az üzemeltetői szekció mellett tettük le voksunkat, hiszen mi is ott adtunk elő. Szóval most megpróbáljuk ide is leírni azokat az értékes gondolatokat, amiket sikerült megcsípnünk, illetve nem csalás nem ámítás Tamás prezijét remélhetőleg videó formájában sikerül majd leközölnünk!

 

Előadások dióhéjban

Érsek Attila (SDA Informatika) szerint a felhő átalakította a korábbi folyamatokat. Az új felállás: támogatás, elérhetőség, fejlődés és rugalmasság. “Az IT-nak is át kell helyezni a hangsúlyt arra, hogy értéket teremtsenek. Nem azért kapják ma már a fizetésüket, hogy hány vinyót tudnak kicserélni, hanem, hogy működik-e maga a szolgáltatás. A felhasználókat nem szabad szükséges rosszként kezelni, hanem oda kell figyelni rájuk, követni kell őket, mert ezek azok a dolgok, amik előre viszik a szolgáltatást és a cégünket.”

Fóti Marcell (NetAcademia) saját tapasztalatait mesélte el a felhőbe költözéstől, melyet saját ereklyéjével egy markológép által átnyirbált üvegszálas internetkábellel demonstrált. Kellő önkritikáról is tanúbizonyságot tett az alábbi kijelentésével: “A világot szeretnénk meghódítani alkalmazásainkkal, de a Kárpát-medence oldala síkos és nehéz kimászni belőle…” Állítása szerint több százezer forintot spóroltak a felhőbe költözéssel.

Kocsis Árpád (iGo) kifejtette, hogy az IT-ra rendkívül jellemző a hype. “Odavannak egy új technológiáért, amiről kevés infó van, azt hiszik, hogy jó, aztán jön a kiábrándulás, majd végül mégiscsak rájönnek az első sikeres bevezetések után, hogy jó lesz ez valamire.” Az informatikában folyamatosan hype-okból hype-okba esünk…” Mondhatni az informatika drivere maga a hype és az új technológiák elfogadására irányuló pozitív attitűd. Azonban elmondása szerint nincs legjobb technológia, a cég jellege és a benne dolgozó emberektől függ, hogy egy cég számára mi a legjobb. Másik nagyon fontos gondolata pedig az volt – amit ajánlok mindenki figyelmébe – hogy egy hype-ot egy piaci résként is fel lehet fogni. Értelemszerűen ebből az következik, hogy aki korán kel, aranyat lel.

“A biztonság nem egy termék, hanem egy folyamat, amire oda kell figyelni!”

A biztonsági szekció a Balabites Illés Márton előadásával kezdődött, aki abszolút rátapintott a lényegre, miszerint a rendszerünket érő fenyegetések nem csak kívülről érkezhetnek. A felhő színre lépésével ráadásul a kint és bent fogalma még jobban elmosódik. A nagy kérdés, hogy ezt kinek kell ugye kezelni, a házi IT-nak vagy a szolgáltatónak? A biztonság alapvető kellékeiként a megfelelő autentikációt és a titkosítást azonosította…“A cloud abban segít, hogy az egyes cégek ténylegesen a core tevékenységükre koncentráljanak.”

Tiborcz József (kancellar.hu) a cloud jogi vonatkozásairól tartott előadást. Hogyan is kell értelmezni az elsőre kínainak tűnő jogszabályokat, és egyáltalán melyik jogszabály vonatkozik magára a cloudra. Elsőre nem tűnik egy fontos dolognak cloud jogtudornak lenni, viszont nem árt tisztában lenni a saját jogainkkal, ha netalántán beüt a krach, hogyan és mit tudunk érvényesíteni. Tiborcz a publikus cloud egyik legnagyobb hátulütőjeként azt említette, hogy az SaaS-nél előfordulhat, hogy egyik napról a másikra eltűnik a szolgáltató a színről. Volt szolgáltatás nincs szolgáltatás. Azért az általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a szolgáltató, ez annál nehezebben következik be. Valamilyen szinten ehhez kötődik Krasznay Csaba előadása is, aki a szolgáltatóknál mindig kiemelt helyen szereplő biztonsági tanúsítványokról rántotta le a leplet.

“Egy jó tájkép szerves eleme a felhő”

Zsoldos Sándor (IPR-Insights License Consulting) szoftverlicenc témakörben adott elő és egy érdekes tanulmányt mutatott be, milyen kis turpisságok találhatóak egy nagyvállalat teljes számítógép állományán. “Egy magyarországi nagyvállalatnál kb. 4900 különböző szoftvert telepítettek, ez összesen 58000 különböző telepítés, és ennek a fele illegális leszámítva az ingyeneseket.” A felhőben alapvetően másképp működik ez a dolog, hiszen a szoftverlicencet kvázi automatikusan fizetjük.

Kevesen tudják, hogy a néhai MALÉV megszűnése előtt részben a felhőbe költözött, az átállásról az azt menedzselő Ruttkay Balázs tartott előadást, aki bemutatta, hogyan is működik ez egy bonyolult nagyvállalatnál, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük… “A felhő egy olyan környezet, ahol több a lehetőség, mint a korlát. Hogyan képzelem el a tipikus júzert? Mint azt a fickót, aki drótkötelet feszített ki a WTC két tornya között és egyszerűen átsétált rajta.”

2012-06-13 14.55.58.jpg

 Szatmári Tamás előadást tart a HWSW és a HUP által rendezett App!cloud konferencián

Ruttkayt követően Szatmári Tamás (Revevol) mutatta be, hogyan is működik egy teljes felhőalapú szolgáltatás bevezetés A-tól Z-ig. Prezentációjában nagy hangsúlyt fektetett a sokak által hanyagolt változásmenedzsmentre. “A változásmenedzsment sokkal fontosabb, mint azt elsőre gondolni szokták. Ha nem áldoznak rá, akkor a bevezetés kudarcba fulladhat és így a sokszorosát fogják kifizetni a nem bevált rendszerekről való visszamigrációval, valamint a nagy supportterhelés miatt, mint amennyit a megfelelő változáskezelésre fordítottak volna.”

Zombory Zoltán (Zomputer) a felhőalapú infrastruktúra üzemeltetés előnyeinek és hátrányainak prezentálásával zárta a szekciót és magát a konferenciát is.

Részünkről egy nagy adag jóérzéssel és fagyival zártuk ezt a szerdai napot. Reméljük jövőre is lesz valami hasonló.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter