Blog IMG_20130212_151729

Publikálva 2013. február 15 | by j.jetson

Chromebook teszt – 1. rész

Mint a facebookon is írtam, ezen a  héten egy Chromebookot teszteltem és vele próbáltam meg boldogulni a felhőben. Korábban egy hagyományos notebookon dolgoztam (meg fogok ezután is), de mindig azt hittem, hogy alapvetően tök keveset használom magát a gépet és igazából elvagyok én csak a böngészőben is. Hát ebből a szempontból tévedtem, viszont abból nem, hogy mégis sikerült megoldanom azt, hogy megéljek egy böngésző alapú számítógépből. Ehhez persze leleményesnek kell lenni, de ha vállalati szinten gondolkodik valaki egy ilyen géphadseregben, akkor majd azt úgy is kitalálja a felelős informatikus, vagy legalábbis reménykedjünk.

Mivel túl hosszú lett volna a bejegyzés, ha minden gondolatot megpróbálok belesűríteni a Chromebookról, ezért úgy döntöttem kettébontom a témát. ezen a héten inkább a felhasználói oldalról közelítem a dolgot és az egyéni felhasználhatóságára próbálok koncentrálni. Jövő héten pedig a Chromebook vállalati hatásáról írok.

 

Nézzük a vasat

… mert ugye Chromebookból sem csak egy féle van a piacon, gyártja ugyanis az Acer, a Samsung, a HP és a Lenovo is. Ezek mind különböző specifikációkkal vannak ellátva és különböző árkategóriákban kaphatóak.

Nálam egy Samsung Chromebook volt (5-550-es széria), ami az egyik csúcsmodellnek számít a piacon.

Specifikációk bővebben:
http://www.google.com/intl/en/chrome/devices/chromebook-samsung-550.html#specs

 • 12.1″ (1280×800) kijelző
 • 1.48 kg
 • > 6 óra hasznos időtartam
 • Intel® Core™ processzor
 • 4 GB RAM
 • 100 GB Google Drive tárhely + 16GB belső tárhely
 • Built-in dual band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Gigabit ethernet, és 3G modem
 • HD Kamera
 • 2 USB 2.0 ports
 • 4-in-1 memória kártya olvasó
 • DisplayPort++ Output (HDMI, DVI, VGA)
 • Kensington™ lopásgátló

A tesztelt típus méretre kb. akkora mint egy netbook 12 incses képernyőjével, egy közepes méretű női táskából sem ficcenne ki, egy skinnel bátran lehet akár ott is hordani. Ráadásul semmivel sem lesz nehezebb, mint ha a Háború és béke, vagy a Csók es könny valamely példányát cipelnénk magunkkal. Férfiakra ugyanez vonatkozik, csak helyettesítsük a Háború és békét, mondjuk a Game of Thrones-szal, illetve egy válltáskában itt is simán elüldögél tápostul, mindenestül.

IMG_20130212_151802.jpg

A 6 órás hasznos időtartam lehetővé teszi azonban azt is, hogy esetleg néhány kisebb meeting, megbeszélés alkalmával az addicionális tápot otthon hagyjuk, de az sem foglal szinte semmi helyet. A gépet mindenre fel tudjuk csatlakoztatni, amire szeretnénk, szóval ha valaki mondjuk online akar Angry Birds-özni, de otthon a 120 cm-es LCD TV-n, az csak fogja, ráköti a HDMI-t és csókolom.

IMG_20130212_151814.jpg

Ugye a Chromebook elviekben csak internettel megy. Ennél a modellnél, háromféleképpen csatlakozhatunk rá: wifivel, de van benne 3G modem is, igy mobilinternetes csatlakozás is lehetséges, ill.  a jó öreg kábeles netet is tudod használni, mert annak is akad lyuk. NO, de akkor sem kell ám eret vágni, ha éppen egyik opció sem áll rendelkezésre, mert be tudsz jelentkezni offline módban is a gépbe. A fájljaidhoz is hozzáférsz, és tudsz Google Docs fájlokat is szerkeszteni, illetve létrehozni offline módban, nem beszélve az offline Gmailről és Naptárról.

IMG_20130212_151831.jpg

Ami érdekes, hogy akárcsak a Nexusoknál a Chromebook esetében is van egy ún. belső tárhely (16GB), illetve lehetőség van egy felhasználóra/gépre 2 évre 100 GB ingyenes Google Drive tárhelyet igénybe venni, infó: https://support.google.com/chromeos/bin/answer.py?hl=hu&answer=2703646&p=driveoffer

A Chromebook szíve-lelke, a Chrome OS

Amikor először belépsz, megjelenik egy bejelentkezési felület, ahol hozzá kell adnod egy új felhasználót, tehát a Gmail-es, vagy a Gmail bázisú (céges domaines) e-mail címedet és a jelszavadat. Nyomsz egy entert, innentől minden bepörög magától, kettőt pislogsz, behozza a Chrome-ot (böngésző), ahová rosszabb esetben be kell jelenkezned, aztán ismét két pislantás és minden appodat, bővítményedet, beállításodat szinkornizálja. Ami itt más, hogy az applikációkat az Asztalról éred el az Alkalmazások gombra kattintva.

chrome_1.PNG

Akárcsak a  Windowsban, itt is van egy ún. tálca, ahol alapértelmezetten mar be van állítva

 • a Chrome,
 • a Gmail,
 • Google,
 • Youtube,
 • Google Drive
 • és az Alkalmazások

chrome_2.PNG
Ugyanúgy, mint a korábban említett Windowsban, más applikációkat is hozzá tudsz rendelni az tálcához.  Ami érdekes, hogy az egyes alkalmazásokat többféleképpen is el lehet indítani, vagy a böngészőben egy külön lapon, de akar külön ablakban is. Utóbbi esetben böngészősáv nem is áll rendelkezésre.

Az tálca jobb szélén találhatóak a különböző beállítások:

 • az óra,
 • a hang,
 • a töltöttségi állapot kijelzője,
 • a billentyűzet nyelve,
 • az hálózati beállítások,
 • itt lehet kijelentkezni, kikapcsolni a gépet.

Az asztal bármely pontjára jobb egér gombbal kattintva pedig tetszés szerint módosíthatjuk a háttérképet, hogy még otthonosabban érezzük magunkat.

Alkalmazások

Amit először észre fogunk venni, hogy az alkalmazások gomb alatt picit több minden van, mint, amit mi anno a Chrome-ba bepakoltunk, nem beszélve az instant böngészőjéről.

IMG_20130213_100457.jpg

IMG_20130213_100519.jpg

Ami pluszban van benne:

 • útmutató dummy-knak (Nem akarom senki érzéseit megsérteni, de aki ennek a gépnek használatára nem jön rá a beüzemeléstől számított első 24 orában, akkor az inkább semmilyen elektronikus eszközhöz ne nyúljon)
 • Fájlkezelő  (kemény két mappával ): Itt találhatóak a letöltések, és az accounthoz tartozó Google Drive
 • Firkálótömb: Ez hasonlit a régi Windowsos Jegyzettömbhöz, csak kicsit csinosabb kiszerelésben látható (kep). Amikor ezt az appot először elindítjuk azonnal létrehoz egy “Scratchpad” nevű mappát a Google Drive-ban, amit azonnal fel is szinkronizál és ebbe gyűlnek majd a jegyzeteink, amiket eszköztől függetlenül, bárhol, bármikor elerhetünk.
 • Játékok: ez igazábol csak egy link, ami átvisz a Chrome Webstore Játékok menüpontjára
 • Chrome távoli asztali szolgáltatás
 • Kamera kezelő: ez a beépitett kamera Hangouton kivüli működtetésére szolgál
 • Számológép: Nagyon hasonlít az Androidos alapbeállításhoz.

audio.PNGvideo.PNG

Fájlkezelő (ezen nézőképen a böngészőben, van de simán az asztalról is el lehet indítani és olyan mintha egy mappát nyitna meg.)

Ami még automatikusan rendelkezésre áll, de az Alkalmazásokból nem érhető el, az egy képkezelő, ahol a Google Drive és a Letöltések mappa képeit nyithatjuk meg, és szerkeszthetjük azokat. Ugyanazok a funkciók állnak rendelkezésre, mint a Google+ felületen a design is hasonló. Mellette pedig van egy médialejátszó is, amivel zenéket és videókat tudunk lejátszani (persze nem akármilyet, mert a Chrome OS semmilyen olyan videóformátumot nem játszik le, ami nem web-orientált, tehát az eddig használt formátumok 90%-a kilőve.) A többi fájlt vagyis inkább dokumentumot a Google Drive-ban megszokott módon nyithatjuk meg. A fájlkezelőben természetesen a Google Drive-on mappáin belül is lehet mozogni.

A támogatott formátumokról itt olvashatsz: http://support.google.com/chromeos/bin/answer.py?hl=en&answer=183093

Hogyan váltsuk ki a hagyományos applikációkat?

Talan ez a okozta a legkisebb es egyben legnagyobb fejtörést, de biztosíthatlak titeket, hogy nagyjából minden megoldható a Chrome Webstore-ból.

 • Office: Ha van eszünk, akkor a Google Drive/Docs appjait használjuk, de ha valaki nem tud elszakadni a Microsofttól (szegény) annak ott az Office Web Apps, amit a Skydrive-on keresztül ér el a legegyszerűbben. (Erről múltkor írtunk).
 • PDF olvasó: Ez ugye built-in-Google Drive, szóval probléma megoldva
 • PDF create es merge: Erre találtam két jópofa appot a Chrome Webstore-ban. Az egyikkel csak összefűzni tudunk pdf-eket (PDF Mergy), a másikkal viszont a legnépszerűbb kép és fájlformátumokból hozhatunk létre pdf-eket, ezeket össze is fűzhetjük stb. (PDF Tools)
 • Képszerkesztő: A favágó módszerekhez és a nagyon alap dolgokhoz (elforgatás, levágás, fényerő stb.)  ott a beépített képszerkesztő, vagy a Google+. Ha egy picit komolyabban szeretnénk foglalkozni a témával, akkor érdemes kipróbálni a Chrome Webstore-ból a Pixel editort vagy a Sumo paintet. Mindkét alkalmazás kb. ugyanazt tudja, mint a jó öreg paint.net. A Sumo painttből 19 dolcsiért van “Pro” verzió is. Akinek pedig nagyon kell a Photoshop, annak ott van az Adobe új szolgáltatása az Adobe Cloud.
 • Zenevágó, videóvágó: Még ilyesmire is találtam példákat, persze csak fapados verzióban. A komolyabb munkákhoz már egy kicsit több kakaó kell és felhőalapúból még eléggé szűkös a kínálat.
 • Google Apps Marketplace: Itt is számtalan felhő alapú applikáció található, ami integrálható a Google Apps-szel, pl. ERP, Projekt menedzsment, CRM, dokumentum menedzsment stb. Ezek az applikációk valamivel komolyabbak – és éppen ezért általában fizetősek is – mint a Chrome Webstore-ban található társaik.

Ár

Azt eddig is tudtuk, hogy nemzetközi szinten Magyarország rendelkezik az egyik legmagasabb ÁFA-kulccsal, azonban nem csak ez játszik közre abban, hogy egy Chromebook megvétele nálunk a többszöröse az amerikai árnak. Az USA-ban a legolcsóbb Chromebook 200-250$-ba kerül, ez 44-55.000 HUF kb., míg a legdrágább a hazai alsó kategóriás laptopokkal vetekszik, 560$, azaz 123.000 HUF. Mivel nálunk jelenleg nem nagyon akad hivatalos viszonteladó, ami a nagyközönséget illeti (A Revevolnál vásárolhatóak Chromebookok a Google Apps for Business ügyfelek számára.) A legközelebbi beszerzési forrás a brit Amazon, amiről mindannyian tudjuk, hogy jóval drágább, mint amerikai testvére, mert szeretik a dollárt a fonttal egyenlővé tenni. A másik probléma, ugye a VÁM-kérdés, mivel ahhoz, hogy árulni lehessen a termékeket,meg kell rájuk fizetni a vámot is.

Így lehet az, hogy a legolcsóbb Chromebook is 100.000 Ft felett szerezhető csak be, kivétel ugye, ha van egy kedves ismerősünk az USA-ban. Véleményem szerint ez elég nagy hátrány a Chromebooknak hazánkban a fogyasztói piacon, az üzletiről majd később írunk.

Problémák

A legnagyobb problémaként az említhető, hogy jelenleg sokan nem tudják elképzelni hogy kiválthatják vele a jóöreg PC-t, mert csomó olyan speciális programmal dolgoznak, ami nem felhő alapú. Jogos. Viszont van rá megoldás. Ha a Chromebookot kiegészítőként használjuk egy PC mellé, akkor a Távoli asztali eléréssel tudjuk használni annak hagyományos szoftvereit. A másik megoldás a Citrix Reciever, ami nem feltétlenül az egész számítógépet, hanem akár csak egy adott alkalmazást virtualizál. Bár utóbbi inkább már az üzleti szférában hasznosítható megfelelően.

Folyt köv. az üzleti résszel!

Címkék: , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
 • Hírlevél


 • Beta Testereket keresünk!

 • Twitter