Enterprise Screen shot 2013-04-11 at 10.07.02 AM.png

Publikálva 2014. július 15 | by j.jetson

BYOD helyett COPE

Az egyik kollégám hívta fel a figyelmemet a LinkedIn-en erre a cikkre, mely a vállalati és a személyes eszközhasználat kettősségét és problematikáját feszegeti.

Egy éve még a BYOD, azaz a Bring Your Own Device jelenségét kellett magyarázni, ezzel párhuzamosan viszont egy újabb szemléletmód van kibontakozóban a COPE, vagyis a Corporate Owned Personal Enabled – modell.

A BYOD-t az a jelenség hívta életre, hogy a vállalati eszközparkok (mobiltelefon, számítógépek, laptopok) jelentősen le voltak és vannak maradva a kor követelményeitől, a rajtuk futó operációs rendszerekről nem is beszélve. Azért szerintem mindannyian hallottunk már ismerőst panaszkodni, hogy az ő gépükön még mindig a már megboldogult XP megy, meg az Office 2003 és az IE6. A céges telefon meg buta, vagy épp a laptop olyan, mint a fél tégla, amivel stresszesebb napokon embert lehetne ölni. És akkor lőn a  felhasználó, aki rájött arra, hogy a szipi-szupi új iphone, vagy S3 multiple account kezelésre is képes, és elkezdte azt használni munkára, vagy szimplán a saját ipadet viszi magával tárgyalásra stb. Az adat meg lóg kifelé a cybertérbe innen is, onnan is.

Az, hogy mindenki a sajátját használja a munkára persze előnyökkel is jár a cégnek:

  • nem neki kell megvenni az eszközt, ergó költséghatékony

  • és emberünk is elégedett, hogy iphone-nal villoghat Nokia 3310-es helyett

És ezzel ki is merítettük az előnyök sorát, mert a rendszergazda máris vakarja a fejét, hogy van kismillió féle eszköz, kismillió operációs rendszerrel. Egyik elévült, a másik még nem, teljesen másak a konfigurációs lehetőségek és mindezeket még egy egységes vállalati rendszerbe is kellene integrálni. Ja. És persze fő a biztonság. Ha meg valami előtte működött és most már nem működik, a tech guy lesz a ludas, mert miért kellett hozzányúlni.

Ezzel szemben a COPE azt mondja, hogy a vállalati IT kiválaszt – sokszor a felhasználók bevonásával – x típusó eszközt, amiből lehet választani és ezeket lehet használni privát dolgokra is, sőt megbeszélés kérdése, hogy a cégtől való távozás után az adott személyé marad-e az eszköz. Ezekkel a tudatosan kiválasztott eszközökkel már az IT is könnyebben tud dolgozni, telepíthető rájuk device policy (pl. Google Apps használata esetén) és szervezetten lehet eszközt cserélni elévülés után.

Tehát a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. Nem vész el a választás joga, nem kell két mobillal, két laptoppal rohangálni, és a problémák is könnyebben kiküszöbölhetőek.

Az én munkahelyemen is valami hasonlóra törekszik a cég, azonban a mi IT-rendszerünk kevébé összetett még, mint egy Enterprise környezet. Azonban számos ügyfelünk esetében látjuk azt, hogy – főleg a mobileszközök esetén – gondos előkészítést igényel, hogy milyen platformot, milyen típusú eszközöket támogatnak majd a jövőben és ez mennyire illeszkedik a cég már meglévő infrastruktúrájába.


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter