Blog Word Cloud "Big Data"

Publikálva 2014. szeptember 24 | by j.jetson

Big Data egyenesen a TED-ről

A múlt héten a Big Data volt a téma, és most láttam, hogy felkerültek a Youtube-ra a júniusi berlini TED konferencia előadásai, ahol Kenneth Cukier pont a Big Data-ról tartott előadást. A fickó amúgy az Economist data editorja. Megnéztem az előadást, ami egyébként elég érdekes, és Kenneth megpendített benne pár gondolatot, amit a beágyazott videóval együtt szeretnék megosztani veletek.

 

Egyes

Az egyik nagyon érdekes mondat, ami elhangzott az adatgyűjtés és elemzés eveolúciójával kapcsolatosan, hogy “The data has gone from stock to flow” utalva az adatok mennyiségére, a gyűjtési folyamat elérhetővé válására, és arra, hogy ezek milyen könnyen megoszthatóak, replikálhatóak stb.

Második

A másik nagyon fontos gondolat az volt, hogy a big data ugyanúgy fogja ellopni a 21. század white collarosainak  munkáját, ahogy az automatizálás tette azt a blue collarosokkal, magyarosan a szakmunkásokkal a 20. században. Mivel ugyanúgy, ahogy nem kell már tekebábú begyűjtő a játéktermekbe, úgy nem fog kelleni a fickó a laborban, aki a biopsziád eredményeit nézegeti és rákos sejteket keres benne (bocs, ha orvosilag nem vagyok korrekt), mert a big data-nak köszönhetően , nem csak azt fogom megtudni, hogy az vagyok-e vagy sem, de még azt is, hogy mennyi esélyem van arra, hogy élve megússzam a történet.

Harmadik

Az embernek a big data, mint technológia mesterének kell lennie, nem pedig a szolgájának. Mind a business, mind az állami szektor félrehasználja (misuse az angol kifejezés, amit használt a videóban) és ha nem vagyunk körültkintőek vele kapcsolatosan, akkor az felégeti a társadalmat. És ide érthetjük mindenféle kétes eredetű, etikátlan meberi jogokat sértő dologra, mert nagyjából a rólunk gyűjtött temérdek adat, ugyanolyan veszélyes a jövőnk, az életünk szempontjából, mitn egy vírus, vagy betegség, amit mesterségesen állítottak elő. Az utóbbi hasonlatot már én ettem hozzá, de szerintem nagyjából fedi azt, hogy mit akart Kenneth ezzel üzenni.

Címkék: , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter