Blog Az ördög pendrive-ot visel

Publikálva 2012. október 4 | by j.jetson

Az ördög pendrive-ot visel

Emlékszem még arra az időre, amikor úgy örültünk egy 256 MB-s pendrive-nak mint majom a farkának, és lehetett vele menőzni a gimiben, meg minden. Üdvözöltük annak a korszaknak a kezdetét, amikor a polcon már csak a zenei CD-k sorakoztak, és nem kellett egy 5 MB-os prezentációra egy 700 MB-os CD-t elpocsékolni. Néha olyan érzésem van, hogy úgy beszélek, mint az öreganyám a “bezzeg az én koromban” udvarlási szokásokról. Hogy megáll felettünk az idő – inkább elsuhan felettünk -, az nemzeti sajátosságunk, ezért van még mindig teltházas Fenyő Miki Aréna koncert, csápol mindenki egy lagzin Smokie Ellisére, és hordja haza a munkából a melót egy pendrive-on, mert a felhő aka Dropbox, Google Drive és barátaik a gonosz kis mumusok, akik lopják a szupertitkos céges adatokat.

Ezen a héten két megtörtént eseményen alapuló sztorit hoztam Nektek, vasárnapi misés példabeszéd jelleggel.

És lőn kettétört a pendrive és kiakadá a nő

Unokatesóm tavaly karácsonykor – épp egy isteni szerb krémes majszolása közben – síri hangon hív telefonon, hogy az történt, hogy ő bedugta a pendrive-ot a gépe USB csatlakozójába, mire az fogta magát és kettétört. Ha mondjuk a gyereke Némó nyomában című filmje lett volna rajta, nem lett volna nagy kár a cuccért, de ezen konkrétan az egész szakdolgozata és a hozzá kapcsolódó anyagok voltak tárolva.

Ez sem lett volna akkora gond, ha mindez a gépén is meg lett volna. A probléma ott kezdődött, hogy a cuccok CSAK a pendrive-on voltak, a leadás pedig január első hete volt. A kérés: varázsoljam neki vissza az adatait a gerincsérült pendrive-járól, ha lehet. Hát nem. Én legalábbis nem a Roxfortba jártam, az adatmentők meg kb. 3-50.000 Ft között dolgoznak a probléma súlyosságától függően. Mondanom sem kell unokatesóm nem adta le a szakdogáját januárban.

bombdrive2.jpg

Mi lett volna, ha pendrive helyett felhőalapú, online tárhely szolgáltatást használ, mondjuk luxus szolgáltatásként desktop eléréssel? Ráadásul totál INGYEN?

  • Mindez nem történik meg és leadja a szakdolgozatát.
  • Akár Timbuktuból is hozzáfér az adataihoz. Bárhol szerkesztheti a dokumentumait.
  • Sőt még a dolgozat kinyomtatásnál sem lett volna szükség a pendrive-ra, mert a legtöbb nyomtató üzletben már van internetes elérés.

És megtiltá az úr, hogy ő Dropboxot használjon valá, mert mondá az rossz

Az a fránya céges policy. Múltkor egy barátommal nyomtattunk és a pendrive-ja, amin a kinyomtatandó anyag volt, tele volt céges cuccokkal. Szolidan megkérdeztem tőle: TE NORMÁLIS VAGY? MI VAN HA ELHAGYOD? MI VAN HA AZ EGYIK VERSENYTÁRSAD TALÁLJA MEG?

Erre ő: “Használnék, de le vannak tiltva az online tárhelyek a céges gépekről, így impossible.”

A rossz mechanizmusok viszik sírba a vállalkozások nagy részét. Erre nincs statisztikám, se egy jó %-os arányom, amit lobogtathatnék, de a hozzá nem értésből sosem sül ki semmi jó. Ez tudott, ahogy dothraki barátaink mondanák.

330350.jpg

Innen üzenném azoknak a cégeknek/vállalatoknak/mamutoknak, hogy tessék szépen körülnézni, nem csak public felhő van a világon, ha már be vannak tojva az adatlopástól, hanem privát rendszert is ki lehet építeni. Ennek a pendrive-ozásnak azonban nincs semmi értelme, sőt rosszabbat tesz az ember, mint azt elsőre gondolná, mert a munkatársakat most már nem lehet bepalizni. Ki fogja játszani a rendszereket ilyen amatőr dolgokkal, mint a pendrive és csak idő kérdése, hogy mikor kerül illetéktelen kezekbe a rajtuk tárolt adat, nem beszélve arról, hogy ezért nincs a fájlrendszerben logikus architektúra és mindenből 20 verzió van.

Miben tudna segíteni egy online tárhely szolgáltatás?

  • Távoli elérést biztosítani a céges dokumentumokhoz, így nem kellene azt fizikailag kivinni a vállalatból.
  • Belső és zárt megosztási és kollaborációs lehetőséget is biztosít már ezeknek az eszközöknek a nagyja, így a közös munka is hatékonyabb tud lenni.
  • Ár/értékarányban sokkal kedvezőbb, mint egy egész szerverszobát fenntartani a céges dolgoknak, 20-30%-os megtakarításokról beszélnek világszerte.
  • Láthatóvá válik a vállat és nincsenek rákényszerítve a sunnyogásra.

Másrészről pont a céges policy és az adatbiztonság örök költői kérdése miatt az online tárhely szolgáltatók dedikált business csomagokat is kínálnak, melyekben számos funkció van arra, hogy a fájlokkal kapcsolatos policy-t a cég szabhassa meg. A box.comnál pl. jelszóvédett fájlmegosztásra és még sok másra van a lehetőség. A Google Apps for Business csomagot a Széf szolgáltatással együtt is igénybe lehet venni, így pl. egyedi adatmegőrzési irányelveket határozhatnak meg az IT-vezetők. A Cloud Lock szolgáltatás továbbá – integrálható pl. a Google Apps-el – nevéből is adódóan pont arra specifikálódott, hogy ezekre a biztonsági kérdésekre – mint pl. auditok végzése, dokumentumvagyon kézben tartása, külső belső fenyegetések kezelése – nyújtson megfelelő alternatívát.

Tehát, haladjunk a korral, hallgassuk meg a dolgozókat, és merjünk változtatni, ha az indokolt.

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter