Blog A kicsiknek is való a felhő? Természetesen!

Publikálva 2012. március 7 | by j.jetson

A kicsiknek is való a felhő? Természetesen!

A kis- és középvállalatokról az járja az IT-s berkekben, hogy lassabban adoptálják és térnek át a felhőalapú szolgáltatások használatára, mint a személyi felhasználók. Ez azonban kezd megváltozni. A kis és középvállalatok számára a felhőalapú szolgáltatások jelentik a vízválasztót:  vagy fejest ugranak a kihívásba vagy megfulladnak.

Egy a Business Web Hosting által készített felmérésből egyértelműen kiderül, hogy a KKV-k ismerik a felhő alapú szolgáltatásokat és jó ideje használják is azokat. A kutatás során a “cloud computing megoldások” kifejezés nem csak a vállalati (pl. Google Docs), hanem a személyi felhasználású eszközökre is kiterjedt, mint pl. a Yahoo! Mail, vagy a Facebook.

Ahogy az várható volt minden megkérdezett használ valamilyen felhőalapú megoldást vagy céges, vagy személyi felhasználásra. Meglepő viszont az a tény, hogy 75%-uk legalább 30 hónapja vagyis kb. 2,5 éve használja ezeket az applikációkat. A többség, vagyis a megkérdezettek 25%-a 30 hónapja míg 20%-uk már 36 hónapja “barátkozik” a felhővel.

Másrészről viszont megvannak a cloud computinggal kapcsolatos aggodalmaik is. A többség azt nyilatkozta, hogy elsősorban a biztonság az aggodalom tárgya (20%), a rendelkezésre állással kapcsolatos kételkedés, és a beragadástól (amikor nem tud szolgáltatót váltani, mert az adatokat nem lehet könnyen egyik rendszerből a másikba migrálni, vagy plusz költséget jelent a vállalatnak) való félelem.

Úgy tűnik a cloud fényes jövő elé néz. Ahogy a cloud szolgáltatók keményen dolgoznak azért, hogy folyamatosan javítsák az általuk fejlesztett megoldásaikat, pl. a biztonság, az adatveszteség megelőzése és a beragadás stb. terén, miért döntenének úgy az KKV-k hogy nem költöznek a felhőre???

A magyarországi felhő piac

Az IDC Hungary kutatásai alapján Magyarországon kevésbé válik el a hoszting és a felhő szolgáltatások piaca – ez elsősorban a hazai IT-piac sajátosságainak köszönhető. A 2010-es évben az IT-piacon a hoszting szolgáltatások11 milliárd bevételt eredményeztek. Ehhez képest a felhőpiac még nagyon alacsonyan jár hazánk egén a maga 1,6 milliárdos bevételével – melybe a nyilvános és magán cloud is beletarozik. A bevételek nagyobb része havidíjakból, kisebb része pedig a ehhez szorosan kapcsolódó bevezetési és tanácsadási szolgáltatásból származik. A nyilvános felhőszolgáltatások esetében ennek aránya 85-15 százalék, de még a privát felhőszolgáltatások esetében is nagyobb részt képviselnek az üzemeltetési/licencdíjak. Napjainkban megközelítőleg 15 olyan cég lehet a magyar piacon, amely valódi cloud szolgáltatásokat kínál.

cloud.pngA cloud computing hazai elterjedtségének megoszlása a szolgáltatás típusai között

2011-re az IDC Hungary 30%-os növekedést jósolt a magyarországi cloud computing piacra, míg a hoszting várható növekedését csak 10% becsülték. A felhőpiac növekedésének oka a változó körülmények, pl. a beruházási költségek további csökkentésének kényszere.

A cloud szolgáltatások terjedése jelentős változásokat hozhat a szervezetek eddigi működésébe, amihez a IT-részlegnek is másképp kell hozzáállnia. A “rendszergazdai teendők” helyett a jövőben egyre inkább a szolgáltatások, szállítók menedzselésével kell foglalkozni.

A Te vállalkozásod készen áll már a felhőre?

Via Bitport és Cloud Business Review

Címkék: , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter