Blog A jövőben is hozzuk a saját vasat a munkába?

Publikálva 2012. augusztus 24 | by j.jetson

A jövőben is hozzuk a saját vasat a munkába?

2010-ben még javában kiröhögték azokat a cégeket, akik átálltak a BYOD-re, azaz a Bring Your Own Device módszerre. Ma már ez teljesen normálisnak számít (inkább a tengerentúlon), 2014-ben viszont talán már csak egy-egy furcsa kivétel lesz az a cég, ami még mindig alkalmazza? Ez derül ki következő posztunkból.

Ahol én dolgozom, ott mindenki a saját notebookját használja munkavégzés céljából, aminek nagy előnye, hogy Te ismered a legjobban a géped, nagy hátránya, hogy otthon is dolgozhatsz, ha arról van szó, de ez a cloud miatt nálunk amúgy is alap. Most bizonyára néhány IT-s az “erő sötét oldalaként” jellemezné azokat a cégeket, akik BYOD-ra vetemedtek – köztük minket is – viszont azt el kell ismerni, hogy kevés technológiai indíttatású trend hódította meg olyan gyorsan a világot, mint ez. Ennek kiváltója pedig nem más volt, mint a nálunk okosként aposztrofált smartphone, amit sorra kezdtek el munkára is használni a kedves dolgozók, ha tetszett, ha nem.

Az i-re a pontot azonban a tabletek tették fel, amivel kapcsolatosan már a vállalatok is elismerték, hogy valóban hasznosak, és amelyek egy az IT-s számára is elfogadható – no, nem épp vágyott – kezelhetőségi szintet biztosítottak.

Nézzünk jó mélyén a kristálygömbbe…

A jövő egyik alternatívája, hogy a BYOD “eszméje” tovább terjed, vagy legalábbis a CYOD (Choose your own device) fog érvényesülni, vagyis a vállalatnak kell egy olyan választékot kialakítania a különböző eszközökből, rendszerekből, szoftverekből, melyek kielégítik a dolgozók igényeit és melyből kedvükre válogathatnak. Vagy nem ez lesz.

Igazából maga a tablet lesz az, ami a BYOD elavulásához vezet majd. Maga Phil Asmundson, a Deloitte alelnöke mondta ezt rövid jövőt jósolva a jelenségnek. Nem azért, mert az ötlet rossz, hanem azért, mert maga a technológia teszi szükségtelenné a BYOD-t. Mondhat valamit a csávó…

A fő oka a munkavállalók BYOD-hez való ragaszkodásának, hogy olyan eszközt választhassanak, amit valóban szeretnének, nem pedig olyat, ami a cégnek éppen van. A vállalatnak  Blackberry-jei vannak, meg XP-s PC-ik, ők pedig Androidos mobilt, vagy iPhone-t akarnak, OSX-es Mac-et és 7 vagy most már inkább 8-as Windows-os PC-t. Ez van. A PC-knél inkább a CYOD érvényesül, de a mobileszközöknél a BYOD jelenség dominál, mivel senki sem akar két mobillal rohangálni, hogy richtig azt matassa elő a táskájából sebtében, ami pont nem csörög. De végülis mindegy, hogy CYOD-ről vagy BYOD-ről beszélünk, az eszközök egyre inkább kettős célt szolgálnak ki, pl. ezért van, hogy egyre többen hagyják otthon a laptopot és viszik inkább magukkal csak a tabletet. Ahogy a tablet piac fejlődik – értve itt a kapacitásra, ill. a rendszerre és az applikációkra – egyre többen hagyják a notebookot a hagyományos értelemben vett munkaállomáson és mindenhol máshol a tabletet használják.

A tabletek könnyűek és hordozhatóak, vagyis inkább könnyebbek és könnyebben hordozhatóak, mint a laptopok. Más szóval egy személyes eszköz és egy másik munkaeszköz cipelése már nem fog terhet okozni, így ismét két külön eszközzel masírozhatunk a munkába elkerülvén, hogy összekeveredjenek a személyes cuccok a munkával. Juj, de cseles… Ugyanez lesz egyébként az okostelefonokkal is: a vállalatok meg fogják tartani a céges telefon intézményét is a mélyebb hálózati hozzáférésekhez, de engedélyezik a személyesekre is az egyszerűbb üzleti folyamatokhoz való hozzáférését is.

A BYOD tulajdonképpen egy helyettesítő, olyan problémákra, amik nem fognak csak úgy maguktól megoldódni.

Az igazi nagy kérdés az IT számára a személyi/üzleti kettőség, hogy meg kell bízniuk a felhasználóban a malware megelőzés és a vállalati adatvesztést illetően, ami számukra a kockázat ismeretlen szintjét teremti meg. Mi a teendő? – Az IT-nak jobban meg kellene bízni a felhasználóban? Vagy talán a felhasználóra kellene hárítani minden felelősséget? Látni kell, ha minden felelősség az IT vállán nyugszik, az egyszerre teszi okossá és hülyévé a felhasználót. Azt is látni kell, hogy a személyi és üzleti élet eszközökön manifesztálódó újbóli szétválasztása nem éppen visszafejlődés, csak egy út a sok közül egy valós probléma megoldására.

Van egy harmadik is?

Mivel az üzleti és személyes virtuális motyó összekallódása már napjaink problémáját képezi – itthon is – egy kazal olyan applikáció épül és fog épülni a kettős élet különválasztására, amiért az IT és a munkavállalók gyöngyei jogosan könyörögnek. Majd kiderül, melyik válik be igazán, de talán ez magától a cég típusától is függ.

Míg a mikrovállalatoknál szinte édes mindegy a dolog, így akár maradhat minden az eredetiben is, ill. igényesebbek dönthetnek a harmadik megoldás felől is, hogy valamilyen virtualizációs megoldással különítik el a kettőt. A konzervatívabb vállalatok viszont egyértelműen a második irányba fognak eltolódni, főleg, ha olyan érzékeny területen dolgoznak, mint a pénzügy, államigazgatás stb., ahol fontos az adatok védelme és a titoktartás. Egy biztos az eszközök terjedését már nem lehet megállítani, mivel lassan presztízskérdés lesz tablettel tárgyalásra járni, sőt az eszközök adoptációja meghatározó versenytényező lehet is.

Szóval emberek ébresztő, mert aki alszik, mindenről lecsúszik! :)

Forrás

Címkék: , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter