Blog A halványlila ibolya és a felhő

Publikálva 2012. szeptember 13 | by j.jetson

A halványlila ibolya és a felhő

A csúnya igazság az, hogy az információs technológiailag egyik legfejlettebb ország lakosainak – USA – halványlila ibolyájuk sincs arról, hogy eszik-e, vagy netalántán isszák-e a cloud computingot, sőt van, aki szerint a cloud csak egy pihe puha fehér cucc az égen.

A blogger hozzáfűzése: Az amcsik egyszerűen imádnak kutatni, amiért én kifejezetten csípem őket. Az, hogy a kutatásaik nagy része számunkra maximum globális trendek felvázolására jó, az egy dolog, hogy a magyar piacra totál irrelevánsak az eredményeik, az meg egy másik. No, de sebaj, írni azért lehet róla, mert talán ez az egyik legelső ilyen témájú kutatásuk, a hasonló magyar adatokra pedig úgy döntöttem várok még egy kicsit, aztán maximum valamit kutatgatok magamtól. Ha jutottam valamire, azt természetesen ide fogom lekarcolni.

A kutatásról

Hát már megint van erről is egy INFÓGRAFIKA (kattints és megjelenik új ablakban, nagyban). A kutatást egyébként a Wakefield Research és a Citrix követte el 2012. augusztus 2-7. között, és több mint ezer 18 éven felüli amerikai vett benne részt.Maga a kutatás alapvetően három kérdéskört vizsgált:

  • Egyáltalán mi az a cloud, és mivel a válaszokból adódóan muszáj volt foglalkozni vele: Van-e köze az időjáráshoz?
  • Kamuztál-e már róla, hogy tudod, miről van szó?
  • Miben látják egyesek a hasznát?

Az eredmények rámutattak arra, hogy erőteljes különbségek leleddzenek a között, amit az amerikaiak tudnak, amiről úgy tesznek, hogy tudnak, és amit valójában csinálnak, ha a cloud computing kerül szóba.

Az infógrafikáról és az ábráról is látszódik, hogy a megkérdezettek 29%-a válaszolt úgy a “Szerinted mi az a cloud?” kérdésre, hogy az egy pihe puha fehér cucc az égen, de legalábbis mindenképpen időjárással kapcsolatos fogalom. Végül is nem tévedtek! Ennek ellenére mindössze 16% kapizsgálta, hogy hol lehet a kutya elásva és definiálta a cloudot egy számítógépes hálózatként, hogy “hozzáférjünk, tároljunk és megosszunk adatokat internetkapcsolattal rendelkező eszközök között.” A többi válaszról itt egy csini ábra a szemezgetés kedvéért. Attól függetlenül, hogy mi is az a cloud, 51% azt gondolja, hogy magát a cloud computingot befolyásolhatja az időjárás. Ha a napszelet az időjárás kategóriába soroljuk, végül is megint csak igazuk van…

ábra1.png

54% NEM használja a cloudot, vagy mégis?

Valójában a megkérdezettek 95%-a használ cloud alapú szolgáltatást. Hát, kérem szépen, mégis hogyan folyik az online banking (65%), az online vásárlás (63%) a Facebookozás (58%) vagy az online játékok (45%), nem beszélve a fényképek, videók, zenék, dokumentumok interneten történő tárolásáról/megosztásáról? Ez mind-mind a felhőben történik.

ábra2.png

A cloud az menő, szóval csinálj úgy, mintha értenél hozzá…

Mindenki szereti kicsit kiszínezni a valóságot, hogy jobb fényben tüntesse fel magát. Ez tudott. Nincs is ezzel semmi baj, míg utol nem érik a sánta kutyát. Így van ez a cloud computinggal kapcsolatban is, figyelembe véve azt is, hogy ez az elmúlt egy év talán legmenőbb  buzzwordje. Szóval a tengerentúlon élők sem restek kamukázni egy pöppet, ha éppen az ázsiójukról, no  meg a cloudról van szó, és 22% ezt emberesen be is vallotta. Ez néha munkaközben fordul elő, vagy épp egy állásinterjún (14%), de akár az első randin is (17%). Bármit, ha be kell vágódni egy infósnál!

Miért jó a cloud computing, ha jó?

Azért sokan látnak fantáziát ebben a cloud cuccban és többségük (68%) úgy vélekedik, hogy jót tesz a gazdaságnak is (kisvállalatok fellendítése 32%, új állások 26%). A személyesebb jellegű előnyök között pedig a játszós ruhás otthonról történő munkát (40%), a napozás közbeni fájlhozzáférést (33%), a zavarba ejtő videók elkülönítését XD (25%) és a kapcsolattartást (35%) említették. Ismeretek ide vagy oda, talán emiatt, talán alapjáraton, a legnagyobb félelem a biztonsággal (32%) és a személyi adatokkal (31%) kapcsolatos.

“A TV-t se érted, hogyan működik – azon kívül, hogy árammal – mégis nézed :)” – mondá a kolléga

Ezzel a poszttal nem az volt a cél, hogy ráerősítsünk arra a sztereotípiára, hogy az amerikaiak hülyék, hanem pont arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy társadalmi szinten nincsenek a valójában “cloud”-ot fogyasztók tisztában azzal, hogy mit is használnak, és az hogyan működik. Erre jöhetne ellenérvként a fenti TV-s példa, de itt ugyebár már nem csak olyan bakik fordulhatnak elő, hogy a biztonsági zárat nem tudod bekapcsolni dekóderen, a gyerek meg ezért “véletlenül” Private Goldot néz. Itt fontos, személyes/vállalati adatokról beszélünk, ezért elengedhetetlen alapszinten mindenkinek tisztában lennie azzal, hogyan is működik ez az egész. Az IT- médiumok kiemelten foglalkoznak a témával, de sokszor olyan szakzsargont használnak, amit a laikusok nem értenek meg. Egyet kell értenem Kim DeCarlissal a Citrix alelnökével, miszerint: “A kutatás egyértelműen rávilágít arra, hogy a cloud jelenség gyökeret vert a mainstream kultúrában, habár még nagy a szakadék a clouddal kapcsolatos percepciók és a valóság között.” és David Linthicummal is, aki pedig így vélekedik: “A cloud computinggal kapcsolatosan a probléma maga a kifejezés. Túl sokat használt és túl sok mindent próbál lefedni, ezért nincs egzakt jelentése és éppen ezért nehéz definiálni és megérteni, függetlenül attól, hogy cloud guru vagy-e vagy egy átlagos Amerikai.”

Ha kis továbbképzésre vágysz, lapozz bele virtuálisan 1-2 gyorstalpaló posztunkba!

Forrás

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter