Blog A felhő sötét oldala?

Publikálva 2012. április 26 | by j.jetson

A felhő sötét oldala?

Rengeteget írunk arról, hogy milyen előnyei származhatnak a vállalatoknak a felhőre váltásból: költségmegtakarítás, produktivitás, mobilitás… kész zene a füleknek, de nem beszéltünk még arról, hogy mik lehetnek a felhőre váltási folyamat buktatói, mire kell feltétlenül odafigyelni, hogy elkerüljük az armageddont. Elő a zsákbamacskával!

1. Biztos, hogy neked a csíkos zokni kell és nem a pöttyös?

Olyan nincs, hogy egy vállalkozásnak nem való a felhő, az viszont nem mindegy, hogy milyen mélységben szeretnéd azt a  felhőbe költöztetni. Privát, public, vagy netalán hibrid felhőt szeretne kiépíttetni? Vagy csak különböző felhőalapú applikációkkal szeretné mobilabbá és hatékonyabbá tenni a céges munkavégzést? Mielőtt bármilyen lépést tennél, fontos a pontos igényfelmérés, a költségcsökkentési előrejelzések, TCO (Total Cost of Ownership) és ROI (Return on investment) számítások, hogy tisztábban lásd az opciók egyedi körülményekkel súlyozott várható hatását.

2. Ne akard azonnal lehozni a csillagokat az égről!

Ha túl gyorsan akarsz túl nagy változást elérni a céges IT és/vagy az üzletmenet működésében, az sokszor egyenes út a káosz felé. A sokak által használt, kritikus rendszerek migrálása az első alkalommal magas rizikóval jár. Éppen ezért tanácsos a cloudra való áttérést a legalacsonyabb szinttől, kis változtatásokkal kezdeni. A különböző IaaS szolgáltatások jól körülhatárolható problémákra nyújtanak azonnali megoldást, pl. online tárhelyek kialakítása, vagy az adatbázisok kihelyezése. A nyilvános felhővel továbbá elkerülhető a tőkekiadás, megfizethető és pozitív hatása már hamar érezhető. Rugalmasságuknak köszönhetően helyettesíthetőek és bármikor visszamondhatóak.

3. Az IT- részleg nem fogja kitörő örömmel fogadni felhős terveidet…

…, ezért készülj fel a szokásos félelem-bizonytalanság-kétség kombó rád zúduló viharára. Vértezd fel magad előre, dolgozz ki komplett protokollt és keress/tervezz különböző biztonság technikai megoldásokat, melynek legyen része a tesztelés és jóváhagyási folyamatok is. Ezek az intézkedések lecsillapíthatják a kedélyeket és biztonságosabbá tehetik a cég felhőben való működését. A biztonságtechnikai megoldások a privát felhőnél különösen fontosak, hiszen ott “saját magad ügyfele vagy”, a public cloud megoldásoknál inkább csak irányelveket szükséges kidolgozni az adatvédelem és a könnyebb kereshetőség/archiválhatóság szempontjából, mert a szolgáltató sokszor olyan biztonságot garantál, amit a céged egyedül csak nehezen és nagyon drágán  tudna megteremteni magának.

4. Vonj be a projektbe annyi embert, amennyit csak tudsz….

Sokan a céges felhő-projektet úgy kezelik, mint a Pelikán-ügyiratot, pedig a legjobb, amit tehetsz, hogy annyi munkatársat vonsz be a probléma-meghatározási, tervezési, telepítési folyamatokba, amennyit csak tudsz. Főleg az első alkalomnál számít ez nagyon. Miért? – Ahogy a munkatársak belelátnak az egész projektbe, úgy tanulnak minél többet a felhőalapú folyamatokról és technológiákról – így folyamatosan oszlathatod el a kételyeiket és éreztetheted velük, hogy nem csak, mint munkaerő fontosak.

5. A felhőbe költözés nem azt jelenti, hogy ki lehet rúgni a fél céget!

Sokat mondják, hogy a felhőre való áttérés optimalizálni fogja az alapvető üzletmenet fenntartásához szükséges munkaerőt. DE! A felhő is egy rendszer, melynek fenntartásához humán erőforrás szükségeltetik. Ha pl. az on-premise-t hátrahagyva teljesen a felhőbe költözik a vállalatod, akkor előfordulhat, hogy kevesebb embert szükséges foglalkoztatnod. A jelenlegi cloud computing trend azonban az, hogy új rendszereket építenek ki meglévő platformokon, melyeknek köszönhetően a munkaerő-szükséglet növekszik, bár tegyük hozzá egyenes arányban a teljesítménnyel…

6. Ami eddig sem ért semmit, az a felhőben sem feltétlen fog

Ide azok figyeljenek csak, akik saját fejlesztésű szoftverekkel operálnak. Ha az a szoftver már desktop is defektes volt, a felhőtől se várjunk csodát. A felhő alkalmas arra, hogy álcázza az impotens alkalmazásokat, ami annyit jelent, hogy a magatartás és teljesítmény javulhat, az impotencia viszont majd a szolgáltatótól kapott számlán fog kiütközni. Mielőtt a felhőre költöztetnél egy appot, bizonyosodj meg róla, hogy minden tervezési és funkcionális hiba pl. felhasználói felület, adatbázis stb. ki lett javítva.

Ha végigmentél ezen a hat ponton már kész szakértőnek kell lenned, ha pedig minden klappol, akkor bátran belevághatsz egy felhős projektbe. De vigyázz! Attól, hogy a céged a felhők között jár, te azért maradj mindig két lábbal a földön!

Via InfoWorld és InfoWorld


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter