Blog A doromboló titkárnő - Autó a felhőben

Publikálva 2012. február 3 | by j.jetson

A doromboló titkárnő – Autó a felhőben

A felhő nem csak az IT szektort és a vállalatok IT infrastruktúráját reformálja, hanem folyamatosan válik az innováció alapjává az egész elektronikai iparban. Lefordítva: amit eddig csak a jövőben játszódó sci-fikben láttunk, az valósággá válhat, mégpedig nem is olyan sokára. Jó példa erre az autóipar, ahol a felhővel kapcsolatos fejlesztés a vezeték nélküli internet megjelenésével kapott zöld utat. Hamarosan olyan autókkal közlekedhetünk, mint Tom Cruise a Különvéleményben vagy Will Smith az Én, a robotban.

Minority_Report_2_wenn1142459.preview.jpg

Tom Cruise Lamborghinije a Különvélemény c. filmből

product-placement-rsq2.jpg

Will Smith domborít futurisztikus, vezetőt nem igénylő Audija mellett az Én, a robot c. filmben

A felhő szempontjából a jövő autójában az általa ellátott funkciókon van a hangsúly, mely nem csak közlekedési eszközünk, hanem az adattárolás bővítésének lehetőségével egyben a személyi asszisztensünk is lesz.

Hamarosan egyenesen az autónkból tudunk csatlakozni a számítógépünkhöz, az okostelefonunkhoz, de még az otthonunkhoz is – és fordítva. Az internetkapcsolattal rendelkező jármű számos előnyt nyújthat a vezető számára:

  • Az autó valós időben képes időjárási és forgalmi jelentéseket lehívni a megfelelő útvonal kiválasztása érdekében.
  • Az útviszonyoknak megfelelően módosíthatja a fékezési, felfüggesztési és kormány beállításokat.
  • Az időjárásnak megfelelően még használat előtt előre le tudja majd hűteni vagy fel tudja melegíteni az autót.

Mindezt egyetlen gombnyomás nélkül. Míg ezeknek a funkcióknak némelyike elfutna egy a műszerfal alá beépíthető számítógépen is, egy internethez csatlakozni képes autó megépítése  jelentősen csökkenti a tervezés költségeit. Másrészről a felhőhöz kapcsolódó globális helymeghatározó rendszerekkel felszerelt autókról, mindig lehet majd tudni, hogy éppen hol tartózkodnak és mivel találhatják szembe magukat az úton.

Az autógyártók szerint úgy négy-öt évbe fog telni míg a fent említett funkciók megjelennek az autókban. Jelenleg az infotainmenten* van még a hangsúly.

*(az információ és a szórakoztatás angol megfelelőjéből létrehozott kifejezés, melyet olyan tartalmakra használnak, amik úgy adnak át információt, hogy közben szórakoztatják is a célközönséget)

Milyen fejlesztések vannak kilátásban a közeljövőre?

A General Motors által gyártott luxusautókban jelenleg közel 20 gomb nyomkodásával állítgathatunk a szórakoztató elektronikán. A cég a közelmúltban bemutatott CUE (Cadillac User Experience) rendszerében egy olyan érintőképernyőt fejlesztett ki – hasonló az Apple iPad-jéhez – mely ezeket a gombokat 4 db-ra redukálja . A rendszer több mint 10 bluetooth kompatibilis mobil eszközre képes csatlakozni, emellett MP3 lejátszót,  USB eszközt és SD-kártyát is csatlakoztathatunk rá. A CUE 2012-ben fog debütálni a Cadillac ATS szedán, SRX Crossover és az XTS modellekben. A GM OnStar rendszerében pedig olyan alkalmazások érhetőek el, amelyek lehetővé teszik a Chevy Volt vezetőknek autóik előmelegítését, előhűtését, vagy feltöltését egy távirányító – legtöbb esetben ez a mobiltelefon – segítségével.

A Ford éppen egy ülésbe szerelhető pulzusmérővel kísérletezik, melynek segítségével az autó így érzékelni tudja, hogy a vezető mennyire stresszes, pl. szívrohamra utaló jeleket észlelve azonnal értesíteni tudja a mentőket. A Ford mérnökei úgy gondolják, hogy a jövőben egy autó képes lesz lenémítani a vezető telefonját, és a külső jelzéseket, amikor a GPS, a pulzusmérő, a kormánymű, a sebesség és a felfüggesztés adatai azt mutatják, a vezető túl gyorsan hajt a kanyargós utakon, vagy éppen túl ideges.

ford-evo-825x575.jpg

A Ford Evos kívülről

Ford-EVOS_Concept-Coupe-Image-i01-1024.jpg

A Ford Evos belülről

A fent tárgyalt alkalmazások és funkciók némelyike valóban megvalósulásra kerül majd a közeli vagy távoli jövőben, a vásárlók használni és imádni fogják őket. Persze mindig ott lesz az a kisebbség, aki nem fogadja el az innovatív technológiákat az autójában – mivel ezek újabb biztonsági és személyiség jogi kérdéseket vethetnek fel – látni kell azonban, hogy ezzel paradox módon a fejlesztések a kényelem maximalizálásán felül éppen a fizikai biztonságot szolgálják.

Via Cloud Business Review és Discovery News

Címkék: , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter