Blog A cloud webhosting előnyei

Publikálva 2012. április 12 | by j.jetson

A cloud webhosting előnyei

Induló weboldalad, webszolgáltatásod hosztolásáról már a fejlesztés korai szakaszában érdemes elgondolkodni, hiszen enélkül a weboldalad nem lehet “online”. Hosztolhatsz a saját szervereidről, vagy azokat hely hiányában elhelyezheted egy szerverhotelben, de akár bérelheted is őket, vagy valamilyen IaaS szolgáltatást veszel igénybe. Ez utóbbinak része a cloud webshosting. Hogy melyiket választod a számos megoldás közül az nagyban függ az oldalad profiljától (pl. webshopot üzemeltetsz, vagy csak egy szimpla márkaoldalt), a rajta keresztülfutó és tárolandó adatok méretétől és mennyiségétől, illetve a megvalósítandó funkció komplexitásától.

A cloud hosting szolgáltatások viszonylag újnak számítanak a piacon, olyannyira, hogy sokan még nem is találkoztak magával a kifejezéssel, vagy ha igen, nem tudják miről is van szó. Cloud hostingon azt értjük, amikor egy vállalkozás/weboldal különböző virtuális szervereket használ (nem egyenlő a megosztott szerverekkel és a szerverhotelekkel), azokon keresztül biztosítja a működéséhez szükséges erőforrásokat. A munka garantált adatbiztonság mellett egyenletesen van elosztva a különböző szerverek között. A fő hangsúly a virtuális szón van. A hosztolásra használt szerverek ugyanis nem a mellettünk lévő szerverszobában találhatók, hanem tőlünk messze egy szerverfarmon, valamely IaaS szolgáltató tulajdonában. A virtuális szerverek csoportját ezért nevezik felhőnek. Az egyik leghíresebb és talán legnépszerűbb cloud hosting szolgáltató a Kindle-ről és a széles termékportfóliójáról híres Amazon.

servers_1.png

A nagyobb mérethez új lapon nyisd meg a képet!

Mikor érdemes cloud webhostingra váltani?

Általában akkor érdemes felhőalapú webhostingra váltani/ -ban gondolkodni, ha az oldalnak már olyan nagy a forgalma, hogy a saját szerverei nem tudják azt kezelni, illetve kinőtte a megosztott szerverek kapacitását. Ilyen esetekben általában a saját magunk által vásárolt harvert részesítik előnyben, holott azok drágák, sok erőforrást és magas szakértelmet igényelnek. Ehelyett sokkal inkább érdemesebb megvizsgálni a  különböző cloud webhosting lehetőségeket.

Miért érdemes a cloud webhosting mellett dönteni? – Összegyűjtöttünk néhány érvet.

1. Skálázhatóság

A cloud webhosting fő elve, hogy annyit használsz amennyire épp szükséged van, és a növekedéseddel azonos ütemben igényelhetsz újabb és újabb erőforrásokat. Ha az oldalad forgalma nagy, több szervert is igénybe tudsz venni a kezelésükhöz, fordított esetben – csökkenő forgalomnál – pedig el is hagyhatod azokat. A vevőid vagy a látogatóid ebből mit sem érzékelnek majd, hiszen számodra is két kattintás az egész. Kifejezetten ajánlott olyan vállalatok/oldalak számára, ahol a forgalom nem egyenletesen oszlik el éves szinten, pl. webshopoknál a karácsonyi dömping.

2. Pótlólagos erőforrás azonnal

A lényeg, hogy azonnal juthatsz hozzá a pótlólagos/járulékos szolgáltatásokhoz is, mint pl. a nagyobb  sávszélesség és tárhely. “Normál” esetben, ilyenkor a kérelmedet az ügyfélszolgálaton kell jelezned, ami rengeteg időt vesz igénybe, a hosszadalmas procedúra pedig akár a webhelyed felfüggesztéséhez is vezethet, kifejezetten akkor, amikor megosztott szervereket használsz.

A saját szerverinfrastruktúra működtetésénél ráaádásul a csúcsigényre kell méretezni. Tehát, ha ki akarod szolgálni a karácsonyi dömpinget, akkor az év többi részében a kapacitásod nagy része  kihasználatlanul marad. Cloud hosting alkalmazásával azonban akkor növeled és csökkented az erőforrásaidat, amikor arra szükséged van. Ez vagy automatikusan történik, de előfordulhat, hogy azért néhány kattintásra is szükség van.

3. Csak azért fizetsz, amit használsz is

A cloud hosting harmadik fontos előnye a “földhözragadt” megoldásokkal szemben, hogy a felhőben mindig csak azért fizetsz, amit használsz is. Ez nagyban csökkentheti a költségeidet is. Míg dedikált szerver hosting szolgáltatás alkalmazásánál, a teljes erőforrásért fizetned kell, függetlenül attól, hogy a hosztolt oldalnak mekkora a teljesítménye, így ha mondjuk év végén  osztasz-szorzol túl drága lesz számodra. Addig a cloud hostinggal mindig csak annyiért fizetsz, amit a sited-od valóban használ. Ha kicsi a forgalom az oldalon, kevesebbet fizetsz, ha nagyobb, többet.

A fentiek csak néhány kiemelt érv amellett, hogy nagyobb forgalmú oldalaknál, miért éri meg cloud hostingra váltani. Lényegében több kiváltságot élvezel mintha megosztott szervereket használnál, és kevesebbet fizetsz mintha dedikált szervereket használnál. Tehát, ha az oldalad kinőtte a megosztott szervereidet, talán itt az ideje, hogy a felhőre válts.

Ahhoz, hogy pontosan ki tudd számolni, hogy valójában megéri-e neked IaaS-re váltani természetesen az almát kell összehasonlítanod az almával. Először nézd meg, hogy jelenleg mennyit költesz az üzemeltetésre, beleértve a beruházás megtérülését is. Ha éppen bővítés előtt állsz, akkor a vágyott hardver konfiguráció bekerülési költségét számold össze, megfejelve az üzemeltetési díjjal. Ezt kell összehasonlítani egy cloud szolgáltató árazásával. Az Amazon oldalán például találsz is kalkulátort. A pontos számításhoz hasznos bemenet lehet az is, ha tudod hogy változik az oldalad terhelése, nagyjából milyen időszakokban szükséges a plusz erőforrás.

Via Cloud Business Review 

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter