Blog Scared-turtle

Publikálva 2013. május 3 | by j.jetson

A cloud tényleg fenyegeti az IT-sok munkáját?

A szakdolgozatom írása közben  a cégekkel készített mélyinterjúk folyamán jött elő ez a téma. Volt, aki azt mondta, hogy igazából a legnagyobb akadálya a cloud alapú projektek bevezetésének: maga az IT osztály. Ugyanis, ha nem kell szerver, nem kell üzemeltető sem, így részükről a legjobb az lenne ha minden maradna a régiben, kit érdekel, hogy mennyibe kerül.

Valóban valós félelemről beszélünk? Egyesek szerin igen, mások szerint nem. Szerintem ezt cége válogatja, mert munka  így is, úgy is lesz, ha cloudra költözik a vállalat, ha nem. Azonban cloud alapon az üzemeltetéssel foglalkozó informatikusnak némi kaffkai átváltozásra van szüksége, ugyanis szerver üzemeltetőből kell valamiféle businessmanné átvedlenie magát és az operatív munkáról a stratégiai gondolkodásra kell átállnia . A jelszó = értékteremtés.

Mi az a három ok, amiért a vállalatnak kétszer is meg kell gondolnia, hogy kirúgjon valakit?

1. Network menedzsment

Van az a mondás, hogy “az anyag nem vész el csak átalakul”. Így van ez az infrastruktúra üzemeltetéssel, mert bár nem lesznek szerverek, azért a cloud rendszereket is kell “üzemeltetni”, csak kicsit másképpen. A fókusz arra tevődik át a szerverek folyamatos vizslatása helyett, hogy a cloud és a belső hálózat között kell a rendszer elérhetőségét figyelni.

2. Cloud menedzsment

Szóval, a vállalat – az alkalmazások és az adatok – már a felhőben van. Innentől fogva, az internet szolgáltató helyett, a cloud szolgáltatóval foglalkoznak majd, hogy megbizonyosodjanak a cég által használt SaaS applikációkkal minden rendben van. Ezzel együtt az IT-csapatnak is segítenek majd a legújabb funkciók integrálásában és testre szabásában, főleg, ha hibrid felhőtől beszélünk. Ebben az esetben még valószínűbb, hogy az üzemeltetők be lesznek vonva a cloud alapú technológiák további fejlesztésébe, a SaaS alkalmazások felfedezésébe és azok működtetésébe. Ez korántsem egyszerű feladat, a cloudba történő migráció pedig már igényel egy belső cloud adminisztrátort. Hát ez olyasmi, amit nem lehet csak úgy becsomagolni és felköltöztetni a felhőbe.

3. Tréningek

Az összes felhőben csücsülő alkalmazás esetén a vállalatban dolgozó munkatársaknak szüksége lesz némi kiokosításra, mely a siker záloga.  A különböző tréningek és tanulási lehetőségek biztosításában az IT osztálynak kulcsszerepe van, de nem csak abban,hogy ezt biztosítsa, hanem abban is, hogyan javítsa a munkavállalók produktivitását is azzal, hogy bevezeti őket a cloud rejtelmeibe.

Summa summarum, ha valaki arra tette fel az életét, hogy a negyven munkában töltött év alatt x megoldás szervereit működteti, nem biztos, hogy egy cloudba költözés után maradhat, vagy éppen akar-e a maradni a vállalatnál. De az, aki nyitott arra, hogy új dolgokat tanuljon és át tudja programozni a gondolkodását egy sokkal felhasználó központúbb, probléma megoldó szintre, akkor minden esélye megvan arra, hogy érvényesüljön és nem utolsó sorban megtartsa az állását.

 Forrás

Címkék: , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter