Blog CloudServices

Publikálva 2013. október 4 | by j.jetson

A cloud szolgáltatások nehezen megfoghatóak a vállalatok számára

Bár manapság a felhő alapú szolgáltatásokat egyre szélesebb körben alkalmazza a vállalatok nagy része, a Forrester Consulting tanulmánya szerint a használatuk felemás eredményeket szül, mivel sok cég nem tudja maximálisan kihasználni a benne rejlő potenciált. Ennek elsődleges oka, hogy nincs meg az “élvezetes”  és hasznos felhő használathoz szükséges infrastruktúra. Erről a szimbiózisról azonban mind a rendszer üzemeltetők, mind maguk a döntéshozók is hajlamosak elfeledkezni. Nem kéne.

A Forrester által kivitelezett tanulmány főbb megállapításai az alábbiak voltak:

1. A felhőszolgáltatok elfogadása most már széleskörű, ráadásul az üzlet számára kritikus applikációk is már a felhőben futnak

A tanulmány szerint a vállalatok többsége legalább egy felhő alapú szolgáltatást használ. A tendencia szerint eleinte csak az egyszerűbb alkalmazások esetében váltanak a felhőre, úgymond teszt jelleggel, azonban mostanában már az üzleti működés szempontjából kritikus alkalmazások és szolgáltatások üzemeltetése is folyamatosan kerül át a belső szerverekről felhő platformra.

 • A vállalatok 75%-a használ, vagy tervezi valamilyen felhő alapú szolgáltatás bevezetését a vállalatába. Az IT döntéshozók 50%-a nyilatkozott úgy, hogy 4 vagy annál több felhő platformot használnak.

 • A tavalyi évhez képest idén 50%-kal többen tervezik, hogy a B2B szektorban, e-kereskedelemmel kapcsolatos weboldalaikat cloud infrastruktúrán keresztül szeretnék üzemeltetni.

 • A TOP3 felhő alapú szolgáltatás pedig a szoftver, tárhely és helyreállítással kapcsolatos.

saas-cloud

 

2. A cloud igazi értéke mégis nehezen megfogható marad

Miközben a vállalatok nagy része úgy nyilatkozik, hogy a felhőre való váltás jelentős költségcsökkenéssel járt, az igazság emögött az, hogy nagyon kevés vállalat lát bármilyen hozzáadott értéket a költségcsökkentésen kívül a felhő alapú szoftverek használatában.

Az IT döntéshozók mindössze 20%-a mondta azt, hogy nagyon meg van elégedve az aktuális cloud megoldásával. A felhőre váltással csiupán az felejtődik el, hogy mind az infrastruktúra, mind az üzemeltetésnek vanank olyan vonatkozásai, melyek létszükségletűek a Cloud IT világában, és az ilyen jellegű változtatások, átalakítások ritkán történnek meg.

Habár az IT döntéshozók 88%-a hiszi azt, hogy a felhő alapú szolgáltatásoknak hatása lesz a hálózatra is, kevesebb, mint a felük nyilatkozott úgy, hogy a szervezet amiben dolgoznak, végzett-e bármilyen frissítést, eszközölt bármilyen beruházást a hálózatán az elmúlt három évben.

A megkérdezett szervezetek inkább a felhő alapú szoftverek implementálására fókuszáltak, mint a hálózatuk rendbeszedésére és felturbózására. A prioritás a tanulmány szerint az alábbi:

 • szerver frissítés

 • felhőszolgáltatsok bevezetése

 • tárhely frissítés

 • PC frissítés

 • és felturbózni a biztonsági környezetet

3. Skálázható, agilis és nagy teljesítményű hálózat szükséges a Cloud IT új világához

Ahhoz, hogy a felhő teljesítménye növekedjen az egyes szervezeteknél, ahhoz beruházásokra van szükség az IT infrastruktúra terén, ráadásul a tanulmány szerint ez a résztvevő szervezetek többségére igaz is.

A vállalatok 78%-ának legalább egy szempontból kell naprakésszé tenni a hálózatát, 47%-ának kellene javítania  sávszélességen,  és 46%-uknak kell új biztonsági szolgáltatásokba invesztálnia.

Az IT döntéshozók elmondása szerint jelenleg a hálózat alkalmassá tétele a fő prioritás, egy olyan átfogó stratégia kidolgozása, mely megfelelően tudja támogatni a publikus felhőt és más felhő alapú szolgáltatásokat.

Tehát mielőtt váltunk érdemes azt is megvizsgálni, hogy a bevezetendő cloud megoldás milyen változtatásokat igényel a meglévő infrastruktúrán az utolsó mobiltól egész mondjuk a szerverig, és ezeknek a költségeivel is számolni kell, sőt minél hamarabb változtatni a nem megfelelő dolgokon.

A teljes tanulmány itt letölthető!

Forrás

Címkék: , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
 • Hírlevél


 • Beta Testereket keresünk!

 • Twitter