Blog 5 dolog, ami idegesítő, ha éppen a felhőben jársz

Publikálva 2012. november 26 | by j.jetson

5 dolog, ami idegesítő, ha éppen a felhőben jársz

Elsőre úgy tűnik, hogy most itt magam alatt akarom vágni a fát, hogy mennyire gáz cucc ez a felhő meg minden. Nos, ki kell, hogy ábrándítsalak, nem erről lesz szó, csupán arról értekezek, hogy mi az a néhány kisebb-nagyobb negatív körülmény, ami gátolja a felhőtlen felhőzést.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

1. Rosszalkodik az internet

No-Wifi.jpeg Úgy unblock az egyik legbosszantóbb dolog, na de szorozd meg ezt háromszor, amikor éppen a VOIP-t használod, hogy a Timbuktuban lévő munkatársaddal végre összehozzatok egy nagyonnagyonnagyon fontos megbeszélést. Vagy amikor egy dokumentumot szerkesztenél, és 15 mp-ként szakad meg a kapcsolat és azt veszed észre, hogy az elmúlt 5 perc monoton pötyögésének csak az első két szavát rögzítette a program… én ilyenkor szoktam kábelre rakni a gépet.

Ezt mondjuk könnyű megelőzni céges viszonylatban pl. valamilyen plusz internetkapcsolattal, pl. USB stickes megoldás stb., amit átmenetileg használhatunk, amíg nem javul meg a másik. A legegyszerűbb megoldás azonban még is, ha pl. irodában vagyunk, hogy átváltunk pl. kábelre. Az áramszünetre pedig jól alkalmazható a már előbb említett USB stich is, amíg a gép le nem merül.

2. Unknown error és társai, avagy a nagy ritka alkalmak, amikor nem megy valami

error404.jpgHát ez szívás! Mondjuk szerencsére a jobbakkal viszonylag ritkán szokott előfordulni, de mondjuk egy cloudban hosztoló szolgáltatásnak, már 10 perc is szívás és elárasztják a Twitter falakat a különböző reklamációk. Ilyen volt pl. a csütörtöki blog.hu leállás is, de a közelmúltban volt ilyen jellegű probléma a Prezi.commal és az AppEngine-nel is.

A jó hír az, hogy, ha fizetsz a szolgáltatásért, az SLA-ben benne van, hogy mennyi időre lehet leállni ugyebár és ezt szinte soha nem lépik túl a szolgáltatók, ha pedig igen, jelentős kompenzációra lehet számítani. Ha ingyenesen veszed igénybe, akkor meg IJB – szokták mondani.

3. Amikor valami nem szinkronizál

sync1.jpgDániel írta Facebook oldalunkon, hogy vele számtalanszor előfordul, hogy a Dropbox nem szinkronizál, amikor egy megosztott mappában közösen dolgoznak, kollaborálnak egy fájlon valakivel. Ebbe én is belefutottam pár hete és ez bizony okozott némi galibát. A plusz fájlok hozzáadásával nem volt baj, az szinte azonnal megtörtént, inkább közös fájl okozott némi fejtörést és chaten kellett egyeztetni, hogy jó, akkor Te most mentsél, aztán lépj ki, és amíg én szerkesztem, addig csinálj mást.

Ha ez nem real time történik, akkor nincs probléma. A real time szerkesztéshez viszont inkább valami mást ajánlanánk, mondjuk a Google Drive/Docs-ot (a felhős verziót, ami a böngésződből fut). Na, erre részemről még sohasem volt panasz és számtalan dolgozat, illetve ennek a blogbejegyzésnek az elkészültét köszönhetem neki.

4. A hálószoba invázió

computer-in-bed.jpgKezeket fel! Kit kaptak már azon, hogy a mobilján vagy a laptopján este 11-kor még az ágyból céges e-maileket olvasott, és hangzott el a szájából, hogy: “Drágám, mindjárt jövök, csak még ezt az egyet megcsinálom…”

Persze ugye mi arról papolunk, hogy milyen frankó a felhő, mert otthonról is tudsz dolgozni, de sokszor azt látom, hozzáteszem magamon is, hogy az ember egy kicsit át tud esni a ló túloldalára, és már nem csak a praktikus esetekben és ezzel a lehetőséggel, hanem everytime.

5. Még mindig a biztonság

bank_on_cloud.jpgSokan még mindig nem bíznak meg a felhőalapú termékekben, azok biztonságában stb. és ez különösen előtérbe tud kerülni, amikor nem a céges hálózatról, hanem mondjuk egy kávéház nyílt hálózatáról kellene hozzáférni a vállalati adatokhoz a felhőn keresztül. Lehet, hogy nekem van túlzott optimizmusom, de valamilyen szinten érthető, hogy a sajtóba a kivételek kerülnek be, amikor valamilyen adat kiszivárgott stb. Ez azonban ugyanúgy elő tud fordulni egy on-premise rendszerrel is, és elő is fordul. Erre megoldást jelenthet a titkosított csatornán keresztüli használat (SSL).

Remélem ez a bejegyzés így szombaton nem nagyon üli meg a gyomrotokat. Ha van valamilyen jó témaötletetek, amikről még nem írtunk, akkor azt bátran osszátok meg velünk itt kommentben, a Facebook oldalunkon, vagy akár Twitteren is!

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter