Blog cloud-computing-2

Publikálva 2013. július 26 | by j.jetson

5+1 ok, amiért érdemes a felhőt választani

Hát mi igazán nem akarunk senkit sem győzködni arról, hogy miért érdemes cloud computing szolgáltatásokat igénybe venni, nem is értem miért Cloud Business Blog a blogunk neve 😀 , de most itt van 5+1 érv, ami valahogy mégis arra buzdítana Titeket új és régi vállalkozókat, hogy fontoljátok meg még egyszer a dolgot.

1. Teljes mértékben kihasználható hardver

Több posztban boncolgattuk már, hogy elsősorban azért érdemes cloud infrastruktúrában gondolkodni, mert míg a saját szervereink beszerzésénél a maximális kapacitásra kell tervezni, addig a felhőnél ez on demand jelleggel működik, tehát mindig annyit használunk, amennyire éppen szükségünk van, és csak is ezért fizetünk. Ez nyilván alacsonyabb költségekkel is jár. Néhány szolgáltatónál ezeket manuálisan kell átállítani az erre kialakított felületen az ellenőrizhetőség végett, de még mindig egyszerűbb kettőt kattintani, mint kiválasztani a szervert, megrendelni, és kivárni amíg ideér, ami lehet már akkor lesz, amikor megint nincsen szükség akkora kapacitásra.

2. Kevesebb energiafelhasználás

A jobb harderv kihasználtság együtt jár a kevesebb áram felhasználással, mivel a szervereink nem nálunk vannak, hanem valahol a  felhőben. Másrészről, amikor saját szerverparkod van sohasem használod ki a szervereidet 100%-ig, azonban végig működésben vannak, tehát áramot fogyasztanak. A felhőben ez nem a te gondod lesz. Azonban még mielőtt megszólalna belőled a környezetvédő azt is hozzá kell tegyem, hogy nyilván a data centereknek sem business minél több áramot fogyasztani, ezért ők is törekednek a lehető leghatékonyabb és legzöldebb energiaellátásra, melyhez megújuló energiaforrásokat használnak már egyre több helyen világszerte.

3. Kevesebb üzemeltetés

Miután a szervertől sikeresen megszabadultál, kevesebb humán erőforrást kell delegálnod az üzemeltetésre, a régi rendszergazdáid átmennek cloud menedzseri minősítésbe, tehát ők lesznek majd azok, akik a  különböző szolgáltatói platformokon központilag állítgatják a használni kívánt kapacitást, funkciókat, felhasználói engedélyeket stb. Erre lényegesen kevesebb HR erőforrást kell allokálni, mint korábban, így a többiek sokkal izgibb dolgokkal is foglalkozhatnak. Ez alapvetően az egész “cloud” jelenségnek a csimborasszója, tehát a cél az, hogy szervezet ténylegesen csak az üzletre koncentrálhasson.

4. Nincs tőkeköltség

A cloud nem jár beruházással az egyszeri bevezetési, esetleg változásmenedzsment költséget leszámítva, de ez sem tesz ki akkora összeget, mint néhány jól megtermett szerver, aminek külön szoba, meg légkondi kell. A legtöbb cloud szolgáltatás licenc alapú, melyeket havi vagy éves szinten kell fizetni, így ennek a költsége nem a tőkeköltséghez (capex), hanem a működési költséghez tartozik (opex). Ráadásul ezek sokkal jobban tervezhetőek az egyszeri beruházásokhoz képest, melyek sok esetben ad hoc történnek.

5. Rugalmasság redundancia mentesen

Amikor végre a felhőbe költözöl, csak annyi hardvert kell vásárolnod (bérelned), amennyire épp szükséged van. a plusz hardverek tétlen tárolása csupán egy nagyon drága módja a maximális rendelkezésre állásnak. Azért ezt lehet jobban is csinálni, és ezt teszi lehetővé felhő. A felhőbe költözéssel nyugodtan ülhetsz a babérjaidon azzal a  tudattal, hogy a szolgáltató részéről valaki folyamatosan monitorozza a forgalmadat, mindig tisztában vagy azzal mennyit használtál fel és ezért mennyit fizetsz stb.

Bónusz: Legyél zöld!

A felhő zöldebb ez tény, írtunk is róla múltkor. Szóval van jobb módja is annak, hogy védd a bolygót, minthogy kikötözd magad egy fához vagy valami hasonló dolog. Azzal, hogy hatékonyan fogyasztasz és a szolgáltatód is ezt teszi, sokkal többet tudsz tenni e jó ügy érdekében.

Képzeljétek, mi most itt az irodában csatlakoztunk egy zöld iroda kezdeményezéshez, és most implementáljuk a cégbe az ún. zöld stratégiánkat, hogy kevesebb energiát használjunk fel, szelektíven gyűjtsük a szemete stb. és  ezzel is segítsünk megmenteni a jeges medvéket! :)

Összegezve a témát elmondható, hogy alacsonyabb infrastruktúra költségekkel, nagyobb rugalmassággal és hatékonyabb  működtetéssel, nem valószínű, hogy nemet lehet mondani a  cloudra. És azzal, hogy minden kontroll a te kezedben van, nem is érdemes már félni tőle. Persze továbbra is él az az arany szabály, hogy soha ne ugorj fejest semmibe, amit nem vizsgáltál meg kellőképpen, mind a rendelkezésre állási oldalról, mind funkcionális oldalról, tehát, hogy adott megoldás mennyire elégíti ki az igényeidet, mert van különbség cloud és cloud között is.

Forrás

 

Címkék: , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter