Blog future_technology

Publikálva 2014. augusztus 29 | by j.jetson

5 termék, amit a cloud emel piedesztálra

Egy-egy új találmány, technológiai vívmány számos más iparágat is felvirágoztat, mind a termékek, szolgáltatások és a humán erőforrás szintjén is. Vegyük pl. a mozgókép megjelenését, mely a mai napig elég jövedelmező ipraágnak számít és a sok kapcsolódó terméket, ami hozzá köthető az adathordozóktól, egészen az emblémázott pólókig, de még a televíziózás felvirágzását is ide vehetjük. Kicsit IT közelebbi példa maga a szoftverfejlesztés, ami bárlétező dolog volt, de csak egy niche szegmens számára és igazi áttörést akkor ért el, amikor elterjedt a személyi számítógépek használata.

A cloud computing jelenleg egy sikeres találmánynak tekinthető, így joggal feltételezhető, hogy magával fog húzni más ágazatokat is, új munkaköröket teremt, nem beszélve a kapcsolódó termékekről, amikből mármost is jónéhány van a piacon. Most ezekből szemezgettünk Nektek:

1. Chromebookok

Amikor Steve Jobsék kitalálták, hogy számítógépeket fognak csinálni a cél az volt, hogy minden háztartásba kerüljön egy megfizethető áron. Kb. negyed évszázaddal később a Google valahogy ennek víziónak a reneszánszát valósította meg a Chromebookokkal. Csak picit másképpen.

Ők azt mondták, hogy “ugyan már fiúk, ha már toljuk ezt a cloud témát és az alsógatyánkat is feltöltjük a felhőbe, akkor minek merevlemez egy gépbe”, szóval fogták a hagyomány PC-t kidobáltak belőle mindent, ami nem kell és így csináltak megfizethető és jól működő vasat. Persze csak ha van net. :) De az legyen már, na. Végülis a 21. században élünk, vagy mi. Már a kávé sem kávé wifi nélkül.

A Gartner szerint – hogy már valami számot is említsek, hogy tudományosabban hangozzék a  mondókám – a Chromebookok száma megtriplázódhat 2017-re. A növekedési ütemet jól szemlélteti, hogy az eladások 2013-ról 2014-re 79%-kal növekedtek. Persze ez a netbook lázból si fakadhat, hogy egyre több felhasználó jön rá arra, hogy igazából mindent a neten csinál, minek neki rendes gép, vagy a rendes mellé kell neki egy olyan is, ami pici, könnyű, így mobilisabb is. Eek a cuccok arra épültek, hogy mindent a felhőben tárolunk, nem véletlenül az elsődleges célcsoport a diáksereg és az üzleti felhasználók, mert itt a nagy eszközparkok Chromebookora cserélésen milliókat lehet spórolni. Ráadásul központilag menedezslehető eszközökről beszélünk.

2. Az okos otthon

Ha egyszer rám szakad a Nemzeti Bank, tuti ilyenem lesz. Az okos otthon, sok esetben amellett, hogy okos, még zöld is. Távolról vezérelhetőek benne a cuccok, minden a felhőben van, statisztikák állna a rendelkezésünkre stb. Ezekről meg is emlékeztem még a kb. egy évvel korábbi Kürt Akadémiás Smart Mobil Meetupon ahol a Tech víziókról beszéltem.  Itt meg a videót is megnézhetitek.

Egy tanulmány szerint az “Internet of Things készülékek” fogyasztói a leginkább elkötelezettek az okos, cloudhoz kapcsolódó háztartási eszközök pl. termosztát, hűtő, biztonsági rendszer vásárlásában. Ők azok az early adopterek, akik a legelőször fogják ezeket az eszközöket választani a hagyományossal szemben. Aztán majd úgy rendelhetünk tejet a hűtőből mint Schwarzi a Hatodik napon című filmben.

3. Szoftver

LoL. Most boztos azt gondoljátok, hogy ez tiszta lökött, hát nem most írta le, hogy cloudról bezsélünk? Azt azonban tudni kell, hogy a hagyományos szoftvergyáraknak csak akkor fellegzik be (értitek… fellegzik… 😀 ), ha képtelenek lkalmazkodni a megváltozott környezethez, mind az alkalmazás tekintetében, mind a képviselt üzleti modell terén. Azonban már most is látunk ellenpéldákat, pl. az Adobe kapcsán, hogyan pakolták át az egész Creative Sute-ot a felhőbe. a korábban darabonként 1200$-os szoftvereiket, most havi licenc alapú modellben árusítják és a megszerkesztett cuccokhoz felhőalapú tárhely is jár. Néhány szám: Az SAP cloud által generált forgalma pl. 52%-kal növekedett az előző negyedévben.

Meg aztán szoftvert lehet írni a felhőre is. Továbbá, ha az integrálható más megoldásokkal, ami a hagyományos szoftvereknél alapból problémá volt, a felhőben viszont egyszerűen megoldható, akkor már nyert ügyünk van. Sőt az első, amiben a felhő alapú szoftverfejlesztés terén gondolkodni kell az maga az integrálhatóság, ami olyan cégeket pakolt felfelé ívelő pályára, mint pl. a Salesforce.

4. CPU-k

Moore törvénye még mindig érvényben van. A CPU-k egyre jobbak, gyorsabbak, na és persze olcsóbbak is, de egyértelmű szükség van arra, hogy még több legyen belőlük. Közben azonban  senki nem tudja igazán megfejteni még megközelítőleg sem, hogy mennyi a világ számítási kapacitás kereslete, de biztonsággal mondhatjuk, hogy ez a kereslet gyorsabban nő, mint azelőtt bármikor. Ennek az árulkodó jelei:

  • az óriási pénz áramlás a cloud computingba

  • a streaming szolgáltatások szárnyalása

  • és persze a felhő egyre nagyobb súlya, melyet az Internet of Things szignifikánsan növel.

5. Viselhető cuccok

A cselekvés orientált English ezt úgy mondja, hogy wearables. Tehát mindazon kütyü, holmi, amit magadra aggathatsz, okosabb, mint Te, és kommunikál a felhővel is. A jövő a fitness cuccoké és az okos óráké leaglábbis az okosok szerint. Utóbbit én egy kicsit evolúciós zsákutcának érzem, azonban adja az ég, hogy ne legyen igazam. (Én inkább az a Google Glass-os fazon volnék.) Ezeknek a cuccoknak az adoptációja, 43 és 25% között fog mozogni, 2020-ra pedig 31 milliárd eszköz fog a felhőhöz a csatlakozni. Ez haverok közt is 4,5 eszköz / fő. A nagy kérdés szerintem itt is az integráció lesz, hogyan lehet ezeket a cuccokat a legmegfelelőbben összehangolni egymással. Ez az okosóránál már megvan pl., persze nem mindegy milyen mobilhoz veszem, vagy pl. a Nike cipők össze vannak kötve az ipodunkkal.

Ennyi mára kedves naplóm. :)

Forrás

 

Címkék: , , , , , , , , ,


A szerzőről

Sziasztok j.jetson vagyok, egyébként Dettinek hívnak. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg, ha technológiával kapcsolatosak és még nyomkodni is lehet őket, ezért vállaltam el ennek a blognak az írását is. Másrészről pedig hiszek abban, hogy az újra való nyitottság lendíti előre a világot, és a blogban is ezt az eszmét próbálom becsempészni a bejegyzéseimbe. Mindemellett tök átlagos emberek, tök átlagos gyereke vagyok.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza az elejére ↑
  • Hírlevél


  • Beta Testereket keresünk!

  • Twitter